Dolar

32,3367

Euro

35,1478

Altın

2.241,97

Bist

8.741,33

Taşgetiren: Kavala işinde iktidarın payı var mı?

Karar gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, Osman Kavala olayı ile ilgili 'Kavala işinde iktidarın payı var mı?' bir yazı kaleme aldı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-18 08:32:04

Taşgetiren: Kavala işinde iktidarın payı var mı?

Ahmet Taşgetiren; Osman Kavala'nın tutuklanması, tutuklanma sürecini 1 yıl geçmesine rağmen henüz bir iddianame yazılmamış olması ve Cuma günü akademisyenlere yönelik gerçekleşen gözaltı kararlarına değindi. Tüm bu gelişmelerin iktidarla bir ilgisi olup olmadığını sorgulayan Taşgetiren, “Hükümete sorulduğunda da muhakkak ki “Bu yargısal bir süreçtir” cevabı verilecektir.” dedi.

Taşgetiren, olması gerekenin bu olduğuna dikkat çekerken, “Kural olarak, yargı bağımsızdır, siyasi iktidarın yargı sürecine etki etmesi söz konusu olamaz.” diyerek bu durumun dünyada bu şekilde okunmayacağını kaydetti.

“Birçok dönemde yargının güçlü üst iradeler tarafından yönlendirildiği bir gerçektir. Bunu Türkiye'de farklı siyasi- ideolojik kesimdeki herkes de kabul eder.” diyerek yazının ana temasını özetleyen Karar gazetesi yazarı; 12 Eylül, 27 Mayıs, 28 Şubat ve Ergenekon davalarında da benzer yargıların olduğuna dikkat çekti.

Ahmet Taşgetiren, “Aslında Ak Parti iktidarları dönemi, Türkiye'de yargı probleminin en çarpıcı örneklerle ortaya çıktığı bir dönemdir. İlkesel olarak yargı bağımsızlığından söz edilse de, darbe girişimi siyasi iktidara karşı yapılmış, girişim başarısız olmuş ve kaçınılmaz olarak iktidarın gündemine “darbeci odakların tasfiyesi” dedi.

Taşgetiren, “Öyle bir ülkedir ki Türkiye, yargı sorunludur, güvenlik birimleri sorunludur, medya, iş dünyası sorunludur, siyasi iktidarın iç-dış ilişkileri yargıyı etkileyecek niteliktedir vs... Bağımsız yargı deyip bıraksanız başka problemler ortaya çıkar, bırakmasanız başka problemler...” ifadeleriyle ilginç noktalara temas etti.

Taşgetiren şunları söyledi...

“Yargı kendisine özel misyonlar yükleyip adaletten başka arayışlara girerse, iktidar kapı aralarsa-göz yumarsa, iktidara yakın medya “İktidar böyle istiyor” düşüncesiyle peşin yargılamalara başlarsa bu olur. Bu iktidar kadroları, yargının, medyanın, güç iradesinin bütün çarpılmalarını kendisine karşı süreçlerde yaşamıştır.” diyerek AKP iktidarının geçmişine işaret ederken, bugüne değinmeyi de ihmal etmedi. Şimdi güçlüdür. Yargının en çok etkileneceği konumdadır. Ya da yargıdaki birtakım problemli odakların, iktidar yaptırıyormuş izlenimi vererek kendi oyunlarını oynayabileceği bir iklim vardır. Her zamanki gibi peşin misyonlara soyunan medya alanları da bulunuyor.” ibareleriyle “derin” işaretlerde bulunurken, “iktidar yaptırıyormuş izlenimi” için “Bu durumda at izi it izine karışır.” 

Haber Ara