Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Tartışma dinmiyor! IKBY'de gündem: Kerkük nasıl kaybedildi?

Irak güçlerinin 15 saat içerisinde Barzani yönetiminin on yılda topraklarına kattığı vilayetleri alması sonrasında IKBY'nin 2003 sınırlarına döndüğü duyurulmuştu. Fakat Kerkük'ün kaybedilişi Kürt Bölgesi'nde tartışmaları daha da alevlendirdi. Talabani cephesinin İran ile anlaştığı iddiaları dinmek bilmezken, bu iddialar KYB cephesinden bir isim tarafından da dile getirildi...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-18 14:22:14

Tartışma dinmiyor! IKBY'de gündem: Kerkük nasıl kaybedildi?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Barzani'ye yakın medyada yer alan haberlere göre, KYB eski Genel Sekreteri Celal Talabani'nin oğlu Bafil Talabani ile Haşd-i Şabi sorumlusu Hadi Amiri arasında gizli bir anlaşma imzalandı. İddiaya göre anlaşmanın maddeleri şu şekilde:

1- Iraklı güçler, tartışmalı bölgelere yeniden konuşlanacak ve Peşmerge geri çekilecek.

2- Kerkük dahil 17 kasaba ve nahiye merkezi hükümete teslim edilecek.

3-Kerkük merkezinde ortak yönetim olacak. 15 Kürt mahallesi Kürtler, 25 mahalle de diğer oluşumlar tarafından yönetilecek.

4- Kerkük'teki K1 askeri üssü, havaalanı ve petrol yatakları gibi stratejik yerlerin yönetimi merkezi hükümette olacak.

5- Anlaşmada ayrıca Süleymaniye havalimanının açılması, Peşmerge ve memur maaşlarının merkezi hükümet tarafından ödenmesi ve yeni kurulacak bölgelerde yeni bir yönetim kurulması da yer aldı.

KYB'DEN DE BU İDDİAYA DESTEK GELDİ

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul, Kerkük'ün Irak güvenlik güçlerine bırakılmasını "kendi partisindeki bazı kişilerin şahsi çıkarları için karşı tarafla" anlaşmasına bağladı.

Resul, Kerkük vilayetinin kısa bir süre içerisinde Irak güçlerinin denetimine geçmesine ilişkin yayımladığı yazılı açıklamada şunları ifade etti:

"Yaralarımızı daha da derinleştiren, parti içerisindeki bazı kara eller KYB'nin hedeflerinden şaşıp, parti başkanlığına sormadan kendi şahsi ve geçici çıkarları için Kerkük'ü işgal edenlerle iş birliğine girip, onlara yardımcı oldu. Bu kirli işin sonunda söz konusu kişiler tarihimizin kara sayfalarına geçtiler. Karşımızda eşit olmayan askeri gücün bulunması ve aynı zamanda içimizdeki kara ellerin karşı tarafla iş birliğinden dolayı mevzilerimizden çekilmek zorunda kaldık. Irak güvenlik güçleri, Kerkük'e askeri operasyon başlatmadan önce cephelerin büyük çoğunluğunu elinde tutan KYB'li Peşmergelerin çatışmaksızın bölgeden çekildiği iddia edilmişti.

 

Haber Ara