Dolar

32,4870

Euro

34,9572

Altın

2.435,10

Bist

9.716,77

Tarımsal üretimin fedakar kadınları

Tarımsal üretimin yoğun yapıldığı kentlerden olan Hatay'da pamuk tarlasında çalışan kadınlar, 15 Ekim'in 'Dünya Kadın Çiftçiler Günü' olduğundan habersiz ekmek mücadelesi veriyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-15 15:20:57

Tarımsal üretimin fedakar kadınları

Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin verilerine göre, tarım sektöründe 2,8 milyon kadın çiftçi, tarımsal üretime katkı sağlıyor. Bu kadınlardan Hatay'da pamuk tarlalarında çalışanlar ise yoğun çalışmalarıyla hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de ev işlerini yapıyor.

Pamuk toplama işinde çalışan 48 yaşındaki Hüsne Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 çocuk sahibi olduğunu, kendisini bildiğinden bu yana tarlalarda çalıştığını söyledi.

Kadınların işinin çok zor olduğunu ifade eden Aslan, şöyle konuştu:

''Hem ev işlerini yapmak zorundayım hem de ekmek parası için tarlada eşime yardım etmem gerekiyor. Bizim mesaimiz sabahın ilk ışıklarıyla başlıyor. Akşama kadar burada güneşin altında pamuk topluyoruz. Bu kadar yorulmamıza rağmen eve gidip yatma şansımız yok. Eve gidince de önce akşam yemeğini hazırlıyorum, daha sonra evimi temizleyip varsa çamaşırlarımızı yıkıyorum. Evin en erken kalkanı ve en geç yatanı biziz."

"Sızlanma şansımız yok"

Pamuk toplamanın çok zor olduğunu anlatan 40 yaşındaki Fatma Kaya ise ''Elimizde eldiven olmasına rağmen pamuktan mahvoluyor ancak sızlanma şansımız yok. Bu iş bitince evde de bizi bekleyen başka işler var'' dedi.

Suriye'den gelen ve çadırda kalan 38 yaşındaki Halime Mahmud da evlerinin olmamasına rağmen çadırda işlerinin hiç bitmediğini söyledi. Mahmud, kadınlığın tarlada da çadırda da evde de çok zor olduğunu kaydetti.

Haber Ara