Dolar

32,3660

Euro

34,9990

Altın

2.324,23

Bist

9.079,97

'Tarımsal üretimde su verimliliği esas'

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, tarımda teknoloji kullanımı ve bilgiye hızlı erişimin üretime daha fazla katkı sağlayacağına dikkati çekti

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-01 12:26:13

'Tarımsal üretimde su verimliliği esas'

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı ve Özgencil Grup iş birliği ile bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilen; Ege Bölgesi'nin, Türkiye'nin ve uluslararası anlamda bölgenin kalkınmasına sunduğu katkıların değerlendirileceği, bölge ekonomisinin gelişim alanlarını konuşulacağı Ege Ekonomik Forumu, “Dönüşümün İçindeyiz” teması ile başladı. Günün ikinci oturumunda Türkiye'deki tarımın röntgeni çekilirken, kooperatifçiliğin önemi ve iyileştirilme alanları öne çıktı. 

Günün ikinci oturumu öncesi onur konuğu olarak forumda yer alan T.C. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. Pakdemirli'nin açılış konuşmalarının ardından Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat'ın yönetiminde “Tarım ve Gıda Sistemlerinin Yeniden Tasarlanması” başlıklı oturumda Türkiye'nin pandemi döneminde nasıl bir sınav verdiği ve tarımda iyileştirilmesi gereken alanlara dikkat çekildi. T.C. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "Tarım ve gıdada bağımsızlık bu kavramlardan geçiyor. Gıda tedarik zincirlerinde daha basit bir sistemin oluşturulması ve sözleşmeli üretim, gelecekte gündemde olacak konulardan birisidir" dedi.

Teknolojik uygulamalar ve bilgi paylaşımı

Pakdemirli, tarımda teknoloji kullanımı ve bilgiye hızlı erişimin üretime daha fazla katkı sağlayacağına dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:"Topraksız tarım, dikey tarım, kent tarımı konuları da tüm dünyada giderek yaygınlaşmaya başladı. Su kaynaklarını etkin ve tasarruflu kullanmak için tarımda su verimliliğini sağlamak zorundayız. Dünyadaki gıdanın yüzde 80'i aile çiftlikleri tarafından üretiliyor. Buradan hareketle gıda üretiminde, gelecekte de aile işletmeciliği ilk sırada yer alacaktır diyebiliriz. İşte tüm bu konular, tarımda geleceğin kodlarını barındırıyor. Bizler de Bakanlık olarak bu konuları ve daha fazlasını düşünerek planlamalarımızı yapıyor, projelerimizi hayata geçiriyoruz" sözleriyle Pakdemirli, tarımda teknoloji kullanımı ve bilgiye hızlı erişimin üretime daha fazla katkı sağlayacağına vurgu yaptı.

İstihdam ve büyüme odaklı

Ege illerinde ve tüm Türkiye'de proje ve yatırımların artarak devam edeceğini vurgulayan Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Bildiğiniz gibi, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ekonomide ve hukukta yeni bir reform dönemi başlatıldı. İstikrar, büyüme ve istihdam odaklı bu seferberlikteki amacımız, ülkemizi, hedeflerimiz doğrultusunda geliştirmek ve kalkındırmaktır. Tarım ve orman sektörü gelecek için en önemli yatırım alanlarından birisidir. Yerli ve uluslararası yatırımcılara ülkemize güvenmeleri ve süratle yeni yatırımlara başlamaları çağrısında bulunuyorum. Ben de buradan tüm yatırımcıları, tarım, gıda ve orman sektörüne yatırım yapmaya davet ediyorum."

Pakdemirli'nin açılış konuşmaları ardından geçilen “Tarım ve Gıda Sistemlerinin Yeniden Tasarlanması” isimli günün ikinci oturumunda ilk olarak söz alan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, dünyanın hızlı bir dönüşüm yaşadığını, endüstri 4.0 alanında yaşanan nesnelerin interneti, robotik teknolojiler gibi yeni gelişmelerle her şeyin asla geri dönülmeyecek şekilde değiştiğini paylaştı.

 

 

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara