Dolar

32,5780

Euro

34,7940

Altın

2.508,75

Bist

9.693,46

'Tarımda Kayıtlı İstihdama Eğitimin Kattığı Sinerji' projesi tanıtım toplantısı düzenlendi

Niğde Ziraat Odası Başkanlığı, Niğde Damızlık Sığır yetiştiriciler Birliği, Süt Üreticileri birliğinin öncülüğünde Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen 'Tarımda Kayıtlı İstihdama Eğitimin Kattığı Sinerji' projesinin tanıtım toplantısı düzenlendi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-03 15:57:34

'Tarımda Kayıtlı İstihdama Eğitimin Kattığı Sinerji' projesi tanıtım toplantısı düzenlendi
Niğde Ziraat Odası Başkanlığı, Niğde Damızlık Sığır yetiştiriciler Birliği, Süt Üreticileri birliğinin öncülüğünde Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen 'Tarımda Kayıtlı İstihdama Eğitimin Kattığı Sinerji' projesinin tanıtım toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Niğde Vali Yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel, Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Seyfullah Öselmiş, CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem, daire amirleri ve çiftçiler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, projede kayıt dışı istihdamı önlemeye yönelik kayıtlı istihdamın daha cazip bir seçenek olduğunu gösterecek biçimde çalışmalar yapılacağını söyledi.

ABD tarafından desteklenen Tarımda Kayıtlı İstihdama katkısı projesi uygulanmaya başladığını dile getiren Başkan Kenar, konuşmasında şunları söyledi; "Cumhuriyetimiz kuruluşu gibi başlayan modernleşme ve çağdaşlaşma hareketi tarımda ve kırsal alanda kalkınma çabalarında etkisini göstermiştir. Ülkemiz kırsal kalkınmada çok fazla modern deneyim uygulayan ülke olmuştur. Bu modelde bazen siyasi yaklaşımlarla, bazen de uluslar arası kurslarla uygulanmaya koyulmuştur. Fakat daha çok büyük sektörler yaklaşımında tarımsal üretimi artırmayı hedefleyen ve merkezden yönetilen bu çalışmalar istenilen sonuçlara ulaşmada etkili olamamıştır. Bundan dolayı artık katılımcı yereli ve toplum dinamiklerini harekete geçirici cinsiyet dengesini dikkate alan kırsal kalkınma programları arayışı içerisine girilmiştir."

Kenar, "Tarım sektörü gerek hammadde üretimi gerekse tarımı ilgilendiren sanayi ile birlikte ülkemizde hala diğer sektörlere göre katkı sağlamaktadır. Ülkemiz tarım üretimi bakımından büyük bir potansiyele sahiptir. Tarımsal sanayi daha çok yerli hammadde kullanıldığında katma değeri yüksek ürünler üretmektedir. Halbuki diğer sektörlerin hammaddeyi büyük miktarda ithal etmesi dış ticaret açığının büyük sebeplerindendir. Tarım sektöründe kriz dönemlerinde ortaya çıkan toplumsal patlamayı kısmen de olsa önlemeye ve işsizlik azaltmaya gibi birçok önemli fonksiyonlarda bulunmuştur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığının ABD tarafından desteklenen Tarımda Kayıtlı İstihdama katkısı projesi uygulanmaya başlamıştır. Projede kayıt dışı istihdamı önlemeye yönelik kayıtlı istihdamın daha cazip bir seçenek olduğunu gösterecek biçimde çalışmalar yapılacak. Sektörde kayıt dışı istihdamın önlenmesinde örnek bir model uygulama geliştirerek proje paydaşını artırmaktır. Bu bağlamda kırsal alanda yaşayan üreticilerimizin, üretim konusunda bilgilerinin artırılması, yöresel ürünlerinin üretilmesi ve Niğde'nin yöresel ürünlerde ulusal bir marka olma hedefimiz vardır. Bor, Ulukışla, Çiftlik, Çamardı ve Altunhisar'da 4 ana başlık halinde bilgilendirme toplantısı hedeflenmiştir. Bunlar SGK konusunda farkındalık artırma, bitkisel üretimi geliştirme konusunda eğitimler ve toplantılar. Hayvansal üretimi ve yöresel ürünler üretimi konusunda toplantılar yapacağız. Yörelere göre eğitimler verilecek. 60 kadın topluma örnek teşkil ederek bir başarı hikayesi oluşturmak, aile bütçesine gelir elde etmesi çalışmaları hedeflenmiştir." diye konuştu.

Niğde Vali Yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel de, "Bugün burada Ziraat odası başkanımızın açılış konuşmasında anlamlı ve de Niğde'mizi anlatmak isteyen bir proje için bir aradayız. Tabi ki bir klişe olarak alınabilinir ama her şeyin başı eğitim demiyor muyuz. Yine eğitim bizim için geleceğimiz için, insanlarımız için şart diyoruz. Yine tarımda istihdamın kayıt altına alınması için de burada önemli olan bizim için eğitimi olacak. Projeler tamamen eğitim amaçlı istihdama yönelik eğitim başlatacağız. Bu projenin ilimize, çiftçimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz. bu proje de emeği geçen toplum kuruluşlarına ve üniversitemize şükranlarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.

Konuşmalardan sonra Ahiler Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Davut Yeşil proje ile ilgili sunum yaptı.

Haber Ara