Dolar

32,5959

Euro

34,8272

Altın

2.498,18

Bist

9.461,06

Tarihin sır perdesinde 'Kara Kemal'

1868 yılı doğumlu Kara Kemal İttihat ve Terakki Partisi'nin ileri gelenleri arasında yer aldı. Partide Talat Paşa Büyük efendi olarak addedilirken Kara Kemal de Küçük Efendi olarak sıfatlandırıldı

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-03 10:34:38

Tarihin sır perdesinde 'Kara Kemal'

Kurtuluş mücadelemizin önemli figürleri arasında yer alan Kara Kemal, İttihat Terakki'nin aktörleri arasında yer alırken, milli direnişin gerçekleşmesi ve devamında siyasallaşma sürecinde aldığı rol ve pozisyon ile de bugün de tartışmalı aktörler arasında sayılabilmektedir. İşte Kara Kemal'in fırtınalı hayatından kesit: 

İttihat ve Terakki süreci

1868 yılı doğumlu Kara Kemal İttihat ve Terakki Partisi'nin ileri gelenleri arasında yer aldı. Partide Talat Paşa Büyük efendi olarak addedilirken Kara Kemal de Küçük Efendi olarak sıfatlandırıldı.
Kara Kemal kurtuluş mücadelesi sırasında aktif rol oynayan Karakol Teşkilatı'nın da kurucularındandır.
I. Dünya Savaşı sırasında İaşe Nazırı olarak görev yaptı. Ülke ekonomisini millileştirmek için yerli sermayeye dayanan şirketler kurmuş, esnafı örgütlemişti.

İşgal ve sonrası
16 Mart 1920'de İstanbul'u işgal eden İngilizler tarafından Bekirağa Bölüğü'nde tutsak edildi ve ardından Malta'ya sürgüne gönderildi, Malta'dan kaçmayı başardı. İstanbul'a döndükten sonra yeniden esnaf derneklerinin liderliğini üstlendi.Tasvir-i Efkar gazetesi başyazarı Velid Ebüzziya ile kuruculuğunu Mustafa Kemal Paşa'nın üstlendiği Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti'nin İstanbul'daki basın temsilcisi Yakup Kadri Karaosmanoğlu ile bir rekabete girdi.

Mustafa Kemal kendisiyle 16 Ocak 1923 günü İzmit'te görüştü. Memlekette artık tek bir teşkilat olduğu ve onun da Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti olduğu, herkesin bunun çatısı altında toplanması gerektiği şeklindeki sözlerine Kara Kemal de onay verdi.

Mustafa Kemal ve suikast iddiaları
1924'te Türkiye'nin ilk muhalefet partisi Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kurulduğunda Kara Kemal liderliğindeki eski İttihatçılar bu partiyi destekledi. 1926'da Mustafa Kemal'e suikast girişimi davasında Terakkiperver Fırka ve İttihatçılar bu girişimde rol almakla suçlandı. Terakkiperver Fırka mebusu 6 kişi İzmir'de asıldı, Kara Kemal için gıyabında idam kararı verildi. Bir süre kaçak hayatı yaşadı ve İstanbul'da saklandığı yerde intihar etti.

Haber Ara