Dolar

32,3636

Euro

34,9440

Altın

2.325,42

Bist

9.079,97

Tarihin kaydettiği son 'centilmenler' savaşı: Çanakkale

Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'daki Pukeahu Ulusal Savaş Anıtı Parkı'ndaki Türk Anıtı törenle açıldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-21 12:04:54

Tarihin kaydettiği son 'centilmenler' savaşı: Çanakkale

AA'nın haberine göre Törene Yeni Zelanda Kültür ve Miras Bakanı Barry'nin yanı sıra Gazi İşleri Bakanı David Bennett, Wellington Belediye Başkanı Justin Lester, Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin, siyasi parti temsilcileri, askeri yetkililer ve Türk vatandaşları katıldı.

Barry, törende yaptığı konuşmada, Türk Anıtı'nın açılmasıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlendiğini söyledi.

Yeni açılan anıtın başkent Wellington'un güneyindeki Tarakena Körfezi'nde yer alan Atatürk Anıtı'nı tamamlayıcı nitelikte olduğunu ifade eden Barry, "Pukeahu Ulusal Savaş Anıtı Parkı'nda Avustralya Anıtı'ndan sonra açılışı yapılan ilk anıtın Türkiye'ye ait olması isabetlidir, zira Anzak geleneği Gelibolu'da doğmuştur. Gelecekte, İngiliz, Amerikan, Belçika ve Fransız anıtları da açılacak" diye konuştu.

ÇANAKKALE SAVAŞLARI CENTİLMENLERİN SAVAŞIDIR

Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ergin yaptığı açıklamada, Gelibolu çıkarması ve müteakiben yaşanan Çanakkale Savaşlarının tarihin kaydettiği son "centilmenler savaşı" olduğunu söyledi.

Türkiye ile Yeni Zelanda arasında tarihi Çanakkale Savaşlarına dayanan ve diğer ülkelere örnek teşkil eden köklü dostluk ilişkileri bulunduğunu belirten Büyükelçi Ergin, "Sayısız merminin havada birbiriyle çarpıştığı bir savaşta dedelerini yan yana kaybeden Türkiye ve Yeni Zelanda, bu savaştan dostluk yaratarak dünyaya olgunluk dersi vermiştir" ifadelerini kullandı.

Anıta ayrılan yer için Yeni Zelanda hükümetine teşekkür eden Ergin, "Kültür ve Miras Bakanı Barry'nin şahsında Yeni Zelanda hükümetine, Pukeahu Ulusal Savaş Anıtı Parkı'nda Türk Anıtı için ayırdıkları bu müstesna yer için teşekkür ediyorum" dedi.

Yeni Zelandalı sanatçı Matt Gauldie tarafından tasarlanan anıtta, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934'te Anzak annelerine hitaben yazdığı mektuptaki, ‘‘Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır'' ifadeleri yer alıyor.

Anıt Gelibolu'dan getirilen taşlarla güçlendirilen beton kaide üzerinde 2 metre yüksekliğindeki ve 700 kilogram ağırlığındaki bronz levhadan oluşuyor. Ayrıca Gelibolu'dan getirilerek Wellington'da yetiştirilen "Türk çamı" (kızılçam) da Türk-Yeni Zelanda dostluğunun yaşayan bir örneği olarak anıtın arkasında yer alıyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara