Dolar

32,3980

Euro

35,1997

Altın

2.324,72

Bist

9.079,97

Tarihi medrese 6 asırdır hafız yetiştiriyor

Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan Haliliye Medresesi'nde 6 asırdan bu yana hafızlık eğitimi veriliyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-27 17:12:04

Tarihi medrese 6 asırdır hafız yetiştiriyor

Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan Haliliye Medresesi'nde 6 asırdır hafız eğitimine devam ediliyor.

Gümüşhacıköy Müftülüğü bünyesinde hizmet veren ve mimarisiyle dikkati çeken medrese, kurulduğu günden bu yana aralıksız olarak hafız yetiştirmeyi sürdürüyor. Medresenin dikdörtgen avlusunun etrafında ahşap ve sivri kemerli, düz tavanlı revaklar bulunuyor. Arka kısımlarda ise medrese odaları ve dershaneler sıralanıyor.

Gümüşhacıköy Müftüsü Hamdi Uzunharman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, medresenin Çelebi Sultan Mehmed'in talimatıyla Gümüş Madeni Emirliğine tayin edilen Halil Paşa tarafından 1413 yılında yaptırıldığını söyledi

''OSMANLI DÖNEMİNDE SELÇUKLU ÜSLUBUYLA YAPILMIŞ'' 

Tarihi yapının bölgenin en önemli simgelerinden biri olduğuna dikkati çeken Uzunharman, şunları kaydetti:

"Bu medreseyi en önemli kılan özellik, Osmanlı döneminde Selçuklu üslubuyla yapılmış olmasıdır. Osmanlı döneminde Selçuklu üslubuyla yapılan başka bir medrese bulunmuyor. Medrese, dikdörtgen planlı, üstü açık şekildedir. İçerisinde 15 oda bulunmaktadır. Bu odaların 12'sinde öğrencilerimiz kalıyor. Odalardan 2'si dershane, biri de müze olarak hizmet veriyor. Şu an medresede 50 öğrenci eğitim alıyor. Çocuklara yatılı olarak hafızlık eğitimi veriliyor. Bir öğrenci ortalama 2 yılda mezun oluyor. Genelde 10 ila 17 yaş arasında öğrencileri kabul ediyoruz."

MEDRESE İÇİNDE ''GARİP HAFIZ'' MEZARI BULUNUYOR 

Medresede Kur'an-ı Kerim'i yüzünden okuma, talim, tecvid, tashih-i huruf çalıştırılarak dini bilgiler, itikat, ibadet, siyer, ahlak dersleri işlendiğini bildiren Uzunharman, "Medrese 2009 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edildi. Amasya'ya gelen yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi gören medrese mimarisiyle dikkat çekiyor. Medresemizin içinde burada tahsil gördükten sonra hafız yetiştiren, halk arasında 'Garip Hafız' olarak bilinen İbrahim Hakkı Hazretleri'nin mezarı da bulunuyor." ifadelerini kullandı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara