Dolar

32,5533

Euro

34,8502

Altın

2.438,80

Bist

9.722,09

Tarihi gün: TürkAkım boru hattının vanası bugün açılıyor

TürkAkım boru hattının vanası bugün açılıyor. Rus doğalgazını Türkiye’ye ve Avrupa’ya iletecek hattın açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de katılacak.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-08 11:27:12

Tarihi gün: TürkAkım boru hattının vanası bugün açılıyor

Mega yatırımlardan TürkAkım doğalgaz boru hattı bugün hizmete giriyor. Rus doğalgazını Türkiye'ye ve Avrupa'ya taşıyacak hattın açılış töreni bugün Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de iştirak edecek.

İNŞAATI 1.5 YIL SÜRDÜ

Rusya'nın Anapa şehrinden Kıyıköy'e uzanan ve 935'er kilometre uzunluğundaki iki hattan oluşan TürkAkım'ın inşaatı 1,5 yıl sürdü. Anapa'da bulunan Russkaya Kompresör İstasyonu ve Türkiye Kıyıköy Alım Terminali'nin yapımı için yoğun bir mesai harcandı. Türkiye'yi enerji üssüne dönüştürecek TürkAkım boru hattı, hummalı çalışmaların ardından gaz akışına hazır hale getirildi.

ÖNEMLİ BİR HAMLE

TürkAkım'ın her biri 15.75 milyar metreküp olmak üzere toplam 31.5 milyar metreküp doğalgaz kapasitesi bulunuyor. İlk hatla Anapa'dan Kıyıköy'e, ikinci hatla da Türkiye'den Avrupa'ya doğalgaz ulaştırılacak.

TEDBİRLER ALINDI

TürkAkım Proje Sözcüsü Aslı Esen, nakil hatlarının güvenliği için önemli tedbirler alındığına işaret etti. ABD'nin yaptırımlarının projeyi baltalamayacağını da dile getiren Esen, “Her şey planlandığı gibi gidiyor. Ortada sorun yok. Enerji tedarikinin de başarıyla tamamlanacağını tahmin ediyoruz” dedi.

GELİRİNİ ARTIRACAK

Enerji stratejistleri ise TürkAkım'ın Türkiye'nin ekonomisine güç katacağını ifade ediyor. Aynı stratejistler, “Hatların devreye girmesiyle ülkemiz enerji trafiğine yön verecek, hub halini alacak. Enerji tedarikinde önemli rol oynayacak ve gelirine gelir ekleyecek” öngörüsünde bulunuyor.

ELİMİZ GÜÇLENECEK

Ankara Rusya Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz, TürkAkım'ın Türkiye'nin elini güçlendireceğini belirtti.

Yılmaz, projenin Rusya'nın Türkiye'ye istikrarlı ve makul fiyata gaz satmasının önünü açacağını vurguladı. TürkAkım'ın Türkiye ve Rusya'nın ekonomilerine olumlu katkı yapacağını anlatan Yılmaz, “Proje iki ülkenin siyasal arenada daha da ön plana çıkmasına imkân tanıyacak” diye ekledi.

Haber Ara