Dolar

32,3124

Euro

35,0549

Altın

2.279,12

Bist

9.022,69

Tarihi ahşap camiler kayıt altına alınacak

Ordu'da yok olmaya yüz tutmuş tarihi ahşap camiler kayıt altına alınarak korunacak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-02 11:06:07

Tarihi ahşap camiler kayıt altına alınacak

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, tarihi mekan ve yapıların korunarak gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli çalışmalar yürüttüklerini belirterek Karadeniz Bölgesi'nde bir ilke daha imza attıklarını söyledi. İl genelindeki ahşap camilerin tespit edilerek envanterinin yapılması çalışmalarının başladığını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti: "Ordu Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi Başkanlığının, Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ali Bayhan ile yürüttüğü çalışma kapsamında bütün ilçeler gezilerek tarihi ahşap camiler tespit ediliyor. Camilerin son halleri fotoğraflanarak mimari ve teknik özellikleri kayıt altına alınıyor" diye konuştu.

"BAKIMSIZLIK YÜZÜNDEN YOK OLMAYA YÜZ TUTMUŞ"

Yılmaz, Ordu'nun dört bir yanında ahşap kullanılarak inşa edilen birçok tarihi cami bulunduğuna dikkati çekerek şunları söyledi: "Her biri 100-200 yıllık olan bu camiler, tamamen yöresel mimarimize uygun olarak ahşaptan ve çivi kullanılmadan inşa edilmiş fakat bu camilerin birçoğu bakımsızlık yüzünden yok olmaya yüz tutmuş durumda. Başlattığımız proje kapsamında öncelikle il genelinde tarama yapacağız. Tespit ettiğimiz camilerin mimari ve teknik özelliklerini, hazırlayacağımız envanterle kayıt altına alacağız. Akabinde koruma ve çevre düzenlemesi çalışmaları gerçekleştireceğiz. Bu sayede hem ibadethanelerimiz korunmuş olacak hem de tarihi değeri olan bu camileri gün yüzüne çıkararak ilimizin turizm potansiyeline katkı sağlamış olacağız."

"AHŞAP SANATININ NADİR ÖRNEKLERİ"

Yapılan çalışmalar sonucunda şu ana kadar 20 caminin tespit edildiğini aktaran Yılmaz,"Bölgemizde kaybolmaya yüz tutmuş ve çantı tekniğiyle inşa edilmiş camiler, ahşap sanatının nadir örneklerinden kabul ediliyor. Bu camilerle ilgili bilgiler, envanter halinde basılacak. Böylece koruma ve çevre düzenleme çalışması yapılacak söz konusu camilerin gelecek nesillere aktarılması sağlanmış olacak" ifadesini kullandı. Yılmaz, çalışmaların kısa sürede tamamlanmasını hedeflediklerini kaydetti.

Haber Ara