Dolar

32,5803

Euro

34,8429

Altın

2.418,57

Bist

9.645,02

Tanker saldırıları fiyatları zorluyor fakat petrol piyasası hala fazlalık içinde

OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, OPEC ve diğer üretici ülkelerin petrol arzında daha derin bir kesinti ihtimalini değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-12 12:00:05

Tanker saldırıları fiyatları zorluyor fakat petrol piyasası hala fazlalık içinde

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Suudi Arabistan'ın Cidde kenti açıklarında seyir halindeki İran'a ait petrol tankerinde dün bir patlama yaşandı. İran basınında çıkan haberlere göre, İranlı Suezmax (geminin tipi) füzelerle vuruldu. Olay sonrası petrol fiyatları 60.65 dolar'a yükseldi.

Arab News'in aktardığına göreyse Suudi Arabistan milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya yönelik 14 Eylül tarihli saldırının ardından ilk işlem günü olan 16 Eylül'den bu yana en büyük günlük artış yaşandı. Saldırı krallığın ham üretiminin yarısından fazlasını düşürdü ve geçici olarak petrol fiyatlarının yüzde 20 oranında artmasına neden oldu.

SAUDİ ARAMCO SALDIRISI SONRASINDA 60.08 DOLARA YÜKSELMİŞTİ

Uluslararası göstergeye göre saldırının ardından Brent tipi ham petrol, yükselişe geçmeden önce varil petrol 98 sent artarak 60.08 dolar'a yükseldi. Petromatrix analisti Olivier Jakob, "Suudi Arabistan saldırı sonrasında hızlı bir geri dönüş yaşandı" dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı (International Energy Agency-IEA) dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan'ın, modern zamanlarda yaşadığı en büyük küresel arz sıkıntısı olan Eylül saldırısından sonra üretimin arttığını belirtti. Paris merkezli ajans, aylık raporunda “Business as usual” (Olağan faaliyet) başlıklı bölümde, “Eylül ayında petrol piyasalarında büyük çaplı bir arz kesintisi yaşandı. Fakat bu ciddi olmasına rağmen hasarın piyasalarda uzun süreli bozulmaya neden olmayacağı netleştikçe fiyatlar geri çekildi” ifadelerini kullandı.

3  ÜLKEDE ARTAN ARZ, MARJLARIN RAFİNE EDİLMESİNE DESTEK OLACAK

Öte yandan ABD, Brezilya ve Norveç'te artan arzın, OPEC ham petrol talebini gelecek yıl 29 milyon bdp'ye düşürmeye yardımcı olacağını belirtildi. Uluslararası Enerji Ajansı “Beklenen ham petrol fazlalığı marjların rafine edilmesi için ek destek sağlayabilir” açıklamasında bulundu.

ÜRETİCİLER ARASINDA YAPILAN PETROL ANLAŞMASI

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (The Organization of the Petroleum Exporting Countries-OPEC), Rusya ve diğer üreticiler, ocak ayından bu yana, piyasayı desteklemek için petrol üretimini 1,2 milyon bazında düşürmek için bir anlaşma imzaladı. Anlaşma 2020 Mart'ına kadar sürecek ve üreticiler 5-6 Aralık tarihlerinde tekrar bir araya gelecek.

15247376025732342119_1000x669
OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo

OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo, bu hafta yaptığı açıklamada, "OPEC+" isimli anlaşma için ABD'ye de katılım çağrısı yaptı. Barkindo, petrol arzında daha derin bir kesintinin, OPEC ve müttefiklerinin görüşeceği toplantıda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Ayrıca Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) aylık raporunda Suudi Arabistan'ın petrol saha ve tesislerine yapılan saldırıların ardından kartel üretiminin düştüğüne dikkat çekildi ve 2019 yılı ortalama günlük petrol talebinin 30.7 varil olarak yukarı yönlü güncellendiği açıklandı.

Haber Ara