Dolar

32,3675

Euro

34,9615

Altın

2.325,69

Bist

9.125,29

Tam kapanma nedir? Tam kapanmada marketler, fırınlar açık mı? Hangi illerde tam kapanma gelebilir?

Vaka sayılarındaki artış nedeniyle ülkede yeni tedbirler Kabine Toplantısı sonrası Erdoğan tarafından açıklanacak. Tam kapanma seçeneğinin de Kabine Toplantısı'nda masada olacağı iddia edildi. Vatandaşlar da tam kapanma nedir sorusunu sormaya başladı. Peki tam kapanmada marketler, fırınlar açık olacak mı? Tam kapanma ile ilgili henüz net bir açıklama yok. Peki hangi illerde tam kapanma gelebilir? Kırmızı ve çok yüksek riskli kategoride olan iller için tam kapanma seçeneği gündeme gelebilir. Tam kapanmadan kimler muaf? Tam kapanma ile yüz yüze eğitim ertelenecek mi? Tam kapanmada okullar kapatıldı mı?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-12 19:45:06

Tam kapanma nedir? Tam kapanmada marketler, fırınlar açık mı? Hangi illerde tam kapanma gelebilir?

Vaka sayılarındaki artış nedeniyle ülkede yeni tedbirler Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak. Tam kapanma seçeneğinin de Kabine Toplantısı'nda masada olacağı iddia edildi. Vatandaşlar da tam kapanma nedir sorusunu sormaya başladı. Peki tam kapanmada marketler, fırınlar açık olacak mı? Tam kapanma ile ilgili henüz net bir açıklama yok. Peki hangi illerde tam kapanma gelebilir? Kırmızı ve çok yüksek riskli kategoride olan iller için tam kapanma seçeneği gündeme gelebilir.  Tam kapanmadan kimler muaf? Tam kapanma ile yüz yüze eğitim ertelenecek mi? 

Gazeteci Candaş Tolga Işık, hükümetine yakın önemli bir kaynağında kendisini arayarak, 16 Nisan 2021'den başlayarak Ramazan Bayramı'nın son gününe kadar 'tam kapanma' seçeneğinin Kabine'nin gündeminde olduğunu söylediğini aktardı. İddialardan sonra vatandaşlar da tam kapanma nedir sorusuna yanıt aramaya başladı. 

TAM KAPANMA NEDİR?

Tam kapanma kısaca zorunlu haller dışında vatandaşların evlerinden dışarı çıkmaması olarak tanımlanabilir. Tam kapanmada bazı iş kolları hariç çalışanların dahi evlerinde kalmaları gerekir. Tam kapanamda öğrenciler yüz yüze eğitim yerine uzaktan eğitime geçer. Çalışanlar ise evden çalışma imkanı varsa evden çalışma şekline döner. Kısacası pazar güne uygulanan sokağa çıkma yasağının her güne yayılması olarak da tanımlanabilir. Tam kapanmada sağlık çalışanları, güvenlik güçleri, fırınlar, bakkallar ve çalışmak durumunda olan kişiler yine kısıtlamadan muaf olacak.

TAM KAPANMADA MARKETLER FIRINLAR AÇIK MI?

Tam kapanma ile hayati öneme sahip fırınlar, eczaneler, hastaneler ve marketler açık kalabilir. Ancak tam kapanmanın durumuna göre marketler de kapatılıp sadece fırınlar hizmet verebilir. 

TAM KAPANMADAN KİMLER MUAF

Tam kapanma durumundan başta sağlık çalışanları olmak üzere kritik poziyonda görev alan personeller muaf olabilir. Tam kapanma sonrası İçişleri Bakanlığı tarafınan yayınlanan genelge ile hangi durumların ve kimlerin tam kapanmadan muaf olacağı netleşebilir. Henüz tam kapanma durumu söz konusu değil. Kabine Toplantısı sonrası açıklama yapacak olan Başkan Erdoğan alınan yeni kısıtlama kararlarını kamuoyuna duyuracak.

PROF. DR. KEMALETTİN AYDIN: TAM KAPANMA DÜŞÜNMÜYORUM

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, tam kapanma olup olmayacağı hakkındaki görüşünü de paylaştı. "Tam kapanma çok konuşuluyor. Bir kısım hocalar tam kapanma taraftarı olmayanlar. Tam kapanmanın gelebileceğini ve Türkiye'nin bunu uygulayabileceğini düşünmeyenlerdenim. Yani bugünlerde Türkiye 28 gün tam kapanma yapabilir görünmüyor."

PROF. DR. OSMAN ERK: TAM KAPANMA ŞART

İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk tam kapanmanın gerekli olduğunu belirtti. Erk, vaka sayılarının kontrol altına alınması için dört başlıkta adım atılması gerektiği görüşünde:

1- Aşılama hızlanmalı
2- Tam kapanma sağlanmalı
3- Test sayısı artırılmalı
4- Toplu organizasyonlar yasaklanmalı.

RAMAZANDA UYGULANACAK KISITLAMALAR

Tüm ülke genelinde hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanacak.
Lokanta, kafe ve restoran gibi işletmeler sadece paket servis hizmeti sağlayabilecek.
Bu işletmeler sokağa çıkma yasağı saatlerinde hizmet vermeye devam edecek.
Türkiye genelinde toplu iftar ve sahur yapmak yasaklanacak.
Teravih namazları camilerde değil, evlerde kılınacak.

VİDEO HABER

Alman gazetecinin 'soykırım belgesi' sorusu BM yetkilisini sinirlendirdi

Haber Ara