Dolar

32,3617

Euro

35,0289

Altın

2.325,18

Bist

9.131,09

Taliban Kasım Süleymani için taziye mesajı yayınladı mı?

Kasım Süleymani'nin ABD saldırısında ölmesi sonrasında Taliban Hareketi'nin Süleymani hakkında taziye yayınladığı iddiaları gündeme geldi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-06 11:44:27

Taliban Kasım Süleymani için taziye mesajı yayınladı mı?

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Irak'ta İran tarafından kurulan Şii Haşdi Şabi çatı örgütünün liderlerinden Ebu Mehdi el Mühendis, ABD'nin Bağdat Havalimanı yakınlarında gerçekleştirdiği bir saldırıda (3 Ocak) öldürüldü.

İRAN BASINI İDDİA ETTİ: TALİBAN TAZİYE YAYINLADI

ABD'nin saldırısından bir gün sonra İran medyası tarafından Taliban'ın Kasım Süleymani için taziye mesajı yayınladığı iddiası dolaşıma sokuldu.

İddia, Farsça yazılmış, "Afganistan İslam Emirliği" imzalı bir metne dayanıyordu.

TALİBAN PAYLAŞMADI

Ancak İran medyası tarafından dolaşıma sokulan bu metin Taliban'ın hiçbir kaynağı tarafından paylaşılmamıştı.

3 GÜN GEÇTİ FAKAT TALİBAN TAZİYE MESAJI YAYINLAMADI

Mepanews'te yer alan habere göre Süleymani'nin öldürüldüğü hava saldırısının ardından üç gün geçmesine rağmen Taliban bu konuyla ilgili resmi kaynakları üzerinden herhangi bir paylaşımda bulunmuş değil.

Taliban hareketinin askeri sözcülerine ait sosyal medya hesapları, Siyasi Ofis Sözcülüğü, sosyal medyada hareket adına faaliyette bulunan aktivist hesaplar ve Afgan gazeteciler İran'ın paylaştığı taziye mesajını doğrular nitelikte herhangi bir açıklamada bulunmadı.

HABER SAHTE

Öte yandan Taliban'a yakınlığıyla bilinen Afgan menşeli sosyal medya hesapları Taliban'ın Kasım Süleymani hakkında bir taziye mesajı yayınlamadığını, sosyal medyada dolaşımda olan mesajın sahte olduğunu ifade ediyorlar.

İlk olarak İran medyası tarafından dolaşıma sokulan "taziye metni"nin İran yanlısı birçok sosyal medya hesabı tarafından paylaşılarak İran'ın kamuoyunda bu yönde bir algı oluşturmaya çalıştığı ifade ediliyor.

 

İRAN'DAN ERDOĞAN İLE İLGİLİ DE BİR ALGI OPERASYONU GELMİŞTİ: ERDOĞAN, SÜLEYMANİ'YE 'ŞEHİT' DEDİ DİDDİASI

Dün (5 Ocak) İran'ın Ankara Büyükelçiliği'nin resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yaptığı telefon görüşmesinde Kasım Süleymani için "şehit" ifadesi kullandığını iddia etti.

Bu iddianın hemen ardından adı açıklanmayan üst düzey Tükr yetkili TRT World'e yaptığı açıklamada Erdoğan'ın bu ifadeyi kullanmadığını söyledi ve yalanladı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara