Dolar

32,4858

Euro

34,9577

Altın

2.439,03

Bist

9.716,77

Takunyacılığı yaşatmaya çalışıyor

Takunyacılığı yaşatmaya çalışıyor

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-27 12:08:48

Takunyacılığı yaşatmaya çalışıyor
Mardin'in takunya ustası Şeyhmus Sara, kaybolmaya yüz tutan mesleğini yaşatmak için mücadele veriyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olan birçok mesleğin devam ettirilmeye çalışıldığı Mardin'de takunyacılık yapan 75 yaşındaki Şeyhmus Sara, babasından öğrenip 60 yıldır sürdürdüğü mesleğini yeni nesillere öğretmek istiyor.

Genellikle ıslak tabanlı mekanlarda kullanılan takunyaları Marangozcular Çarşısı'ndaki dükkanında üreten Sara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda takunyalara ilginin arttığını söyledi.

Sara, vatandaşların camilerde abdest alırken tercih ettiği takunyalardan günde 50 çift hazırladığını belirterek, "Ramazan ayının dışında günde 5 çift bile satamıyorum. Bu mübarek ayda bazı hayırseverler de takunya yaptırıp camilere bağışlıyorlar" dedi.

Eskiden gelinler için de işlemeli takunya hazırladıklarını dile getiren Sara, artık bu geleneğin pek yaşatılmadığını ifade etti.

Mardin'de eskiden takunya üreten 30 iş yerinin bulunduğunu anlatan Sara, "Şimdi tek ben kaldım. Artık kimse yapmıyor, kimse satın almıyor. Ramazanda biraz çalışıyoruz, satılıyor" diye konuştu.

- "Bu meslek yok olmasın"

Hükümetin kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösteren esnaf ve yeni girişimcilere yönelik sıfır faizli kredi uygulamasından memnuniyet duyduklarını vurgulayan Sara, şöyle devam etti:

"Bu meslek yok olmasın. Devletin desteğiyle bu mesleği yeni nesillere aktarmak istiyorum. Bu takunyalardan antika çıkarabiliriz. Yeni çıraklar yetiştiririz."

Şeyhmus Sara'nın dükkanından alışveriş yapan Hakan Daya da camilerde abdest alırken takunya kullandıklarını söyledi.

Ramazanda camilerde hareketlilik olduğu için takunyalara daha fazla ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Daya "Mardin'de bu sanatı sadece Şeyhmus amca yapıyor. Şeyhmus amca olmazsa bu sanat tamamen yok olacak. Yapacak kimse de kalmadı. Yok olsun istemiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara