Dolar

32,3739

Euro

35,1007

Altın

2.324,58

Bist

9.079,97

Taha Akyol: AK Parti'ye öneriler

Taha Akyol, 1 Kasım erken seçimlerine az bir süre kala AK Parti'ye önerilerde bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-03 04:38:48

Taha Akyol: AK Parti'ye öneriler

Hürriyet Gazetesi yazarı Taha Akyol, bugünkü "AK Parti'ye öneriler" başlıklı yazısında 1 Kasım seçimleri beyannamesini henüz açıklamayan AK Parti'ye bazı öneriler sundu. AK Parti'nin kuruluş programında hakikaten değerli ilkeler vardı, ifadesini kullanan Akyol, "Mesela "Sayıştay denetimi"nin önemi vurgulanıyordu hatta parlamentonun gerek gördüğünde şu veya bu kamu kurumu hakkında "Sayıştay'a denetim yaptırma yetkisi" savunuluyor, bu yönde kanun çıkarılacağı belirtiliyordu. Fakat tam aksine, AKP hükümeti 2012'de Sayıştay'ın denetim yetkisini ve parlamentoya rapor vermesini kısıtlayan bir kanun çıkardı, Anayasa Mahkemesi bu kanunun bu yöndeki maddelerini oybirliğiyle iptal etti!" dedi.

İşte Taha Akyol'un yazısından bir bölüm:

ADALET ve Kalkınma Partisi yarın seçim beyannamesini açıklayacak, bu konuda benim birkaç önerim var.

Gecikmiş sayılmam, hemen beyannameye ilave edebilirler. Çünkü önereceğim hususlar, 2001 tarihli parti programından alınmıştır, kesip yapıştırmak bile mümkündür.

AK Parti'nin "kuruluş ilkeleri"nden yahut "fabrika ayarları"ndan uzaklaşarak AKP haline geldiğini bazı partililer tarafından bile ifade ediliyor ya, o ilkeleri yeni seçim beyannamesine koymak bu açıdan da yararlı olabilir.

TEMİZ SİYASET

AK Parti'nin 2001 tarihli ve halen yürürlükte olan programında şöyle deniliyor:

"Siyasetin kirlenmesini önleyen yasal düzenlemeler yapılacaktır. Siyaset bir rant aracı görüntüsünden kurtarılacaktır."

Bugünkü Türkiye'de de bu ilkeyi hatırlamak ve seçim beyannamesinde vurgulamak gerekmiyor mu?

On dört sene önceki programda şu satırlar da vardı:

"Milletvekili ve bakanların yargılanmaları önündeki anayasal engeller kaldırılacak; dokunulmazlık (...) milletvekillerinin Meclis çalışmalarındaki oy ve sözleriyle sınırlandırılacaktır."

Fakat AKP 2014'te çıkardığı "yapboz kanunları"yla yolsuzluk soruşturmalarını neredeyse imkânsızlık derecesinde zorlaştırdı. Bırakın dokunulmazlıkları sınırlandırmayı, somut dosyalarda bile dokunulmazlıkların kaldırılmasını Meclis'te engelledi.

Bir AKP'li çıkıp "2001'de yanlış yazmışız" diyebilir mi? Madem bu ilke doğru, seçim beyannamesine de konulması gerekmez mi?

YOLSUZLUKLA MÜCADELE

Partinin 2001 tarihli programında "ülkemizin yolsuzluk kıskacında" olduğu vurgulanarak şöyle deniliyor:

"Kamu gücünün kötüye kullanılması sonucu ortaya çıkan yolsuzluklar başta olmak üzere, her türlü yolsuzlukla mücadele partimizin öncelikli politikaları arasında olacaktır.

Yolsuzluklarla mücadele için kapsamlı bir program hazırlanıp derhal uygulamaya konulacaktır. Kamu yönetiminde şeffaflık ve ihale mevzuatının yeniden düzenlenmesi bu program çerçevesinde ele alınacaktır..."

Bu ilkenin yarın açıklanacak seçim beyannamesinde de aynen yer almasını kim istemez?!

Davutoğlu'nun "yolsuzluğa karşı strateji"den bahsettiği, "nepotizm ve kayırmacılık"tan yakındığı bilinmektedir. Bunlar da somut ifadelerle beyannameye yazılmalıdır.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara