Dolar

32,5099

Euro

34,8270

Altın

2.490,85

Bist

9.537,90

Tacikistan IŞİD'e katılımı önlemek için 'saça sakala' dokunuyor

Sakallı genç adamların ülkesi yok: Sadece “temiz görünümlü” Tacikler pasaport alabilir.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-14 13:38:21

Tacikistan IŞİD'e katılımı önlemek için 'saça sakala' dokunuyor

Timetürk | Çeviri

Tacikistan'da resmi yetkililer tamamen sakal bırakan kişilerin fotoğraflarıyla pasaport çıkartmalarına izin verilmeyen bir süreci yıllardır uygulamakla suçlanıyor.

Başkan İmamali Rahman kamusal alanda sakal bırakmayı ötelerken, birçok resmi yetkili de sakal bırakmanın yerel kültür üzerindeki yabancı etkisi olduğunu veya dindarlığın ya da diğer aşırılıkların sahte bir göstergesi olduğunu öne sürüyor.

Basın yayın organlarına konuşan birçok Tacik uluslararası seyahat için gerekli olan pasaport alabilmek için sakal bırakarak gittiklerinde sakallarını kesmelerinin istendiğini söyledi.

51 yaşındaki Soleh Navruzov sakallı olarak pasaport almak için gittiğinde kendisine sadece 60 yaşın üstündeki Tacik vatandaşlarının sakallı fotoğrafla pasaport alabileceği belirtilmiş.

Halihazırdaki hac görevini yerine getirdiğini söyleyen Navruzov, "Ben haccımı yaptım. Yeni bir pasaport için sakalımı kesmeyeceğim” dedi.

Bir başka pasaport mağduru Badriddin Safaraliyev pasaport servisiyle aynı binada bulunan berbere giderek kurallara uyarak sakalını kesmiş. O da “Hacca gidicem” diyor. Daha önce çekilmiş sakalı fotoğraflı paaportunu gösteriyor.

İçişleri Bakanlığı Vize ve Kayıt İşlemleri Bölümü Başkan Yardımcısı Mirali Abdurahmonov, 8 Ocak itibarıyla sakallı fotoğrafla çıkarılan pasaportlara resmi bir yasak olmadığını dile getirdi. Ancak daha sonra sözlerine açıklık getirdi. “Sakal temiz, bakımlı ve derli toplu olmalı” diye ekledi. Buna göre “Bazı gençler uzun sakal bırakıyor ve derli toplu değiller. Pasaport önemli bir belgedir ve onu almak için gereken bütün şart ve koşullara uymanız gerekmektedir” dedi.

Yüzde 97'si Müslüman olan Tacik toplumunda yönetim sadece sakalla ilgili değil kadınların örtünme şekilleriyle de yakından ilgili. “Dışarıdan ithal edildiğini” söyledikleri “hicap” denilen örtünme tazı kabul görmüyor.

 Sekiz buçuk milyon nüfuslu ülkede IŞİD başta olmak üzere Suriye ve Irak'taki radikal gruplara geçmiş yıllarda çok sayıda Tacik vatandaşının katılması da yönetimi bu gibi önlemler almaya zorlamış. Tacikistan İslam Konseyi uygulamayı desteklerken kurumun Başkanı Saidmukarram Abdulqodirzoda güvenlik ve gerçeğe uygunluk bağlamında bir kişinin tanınabilmesi için uygulamanın yerinde olduğunu belirtiyor.

Öte yandan 2017 yılında yaptığı bir konuşmada Devlet Başkanı Rahman, Tacikleri sakal bırakmamaya ve “hicap” şekliyle örtünmemeye davet ederek “Allah sizin kalplerinizle sever, dış görünüşünüzle değil” demişti.

Kaynak: rferl.org

 

Haber Ara