Dolar

32,5314

Euro

34,8929

Altın

2.440,03

Bist

9.716,77

Szijjarto-Karamarko görüşmesi

Szijjarto-Karamarko görüşmesi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-09 19:52:42

Szijjarto-Karamarko görüşmesi
Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Hırvatistan Demokratik Birliği Partisi (HDZ) lideri Tomislav Karamarko ile bir araya geldi.

Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Szijjarto, ikili görüşmeler sonrası Macar Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Hırvatistan'ı güçlü ve stratejik müttefik olarak görmenin Macaristan'ın çıkarına olduğunu belirtti.

Macaristan'ın Hırvatistan'daki en büyük üçüncü yatırımcı ülke konumunda olduğunu ifade eden Szijjarto, "Ayrıca Macaristan'dan yurt dışına giden yatırım bakımından ise Hırvatistan ikinci sırada. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2014 yılında 1.6 milyar avro idi. Macaristan bu yılın ilk dört ayında Hırvatistan'a yaptığı ihracatı da %34'lük bir seviyede arttırdı' ifadelerini kullandı.

HDZ lideri Karamarko ile buluşmasını da değerlendiren Szijjarto, 'Gelecek yıl Hırvatistan'da yapılacak olan genel seçimleri sağ partinin kazanması durumunda, iki hükümetin ortak iş birliği konularında sıfırdan başlamaması, Macar-Hırvat iş birliğine farklı boyut kazandırılması için şimdiden gerekli hazırlıkların yapılması amaçlanmaktadır' dedi.

Macar-Hırvat ikili iş birliğinde enerji konusunun önemine değinen Szijjarto, 'Hırvatistan şu an ne ikili anlaşmaları ne de AB sorumluluklarını yerine getiriyor. Hırvatistan'ın yapacağı yatırımla 31 Aralık 2013 tarihine kadar Hırvat-Macar gaz borularını birbirlerine bağlaması gerekiyordu. Bu sözün yerine getirilmemesi enerji güvenliği konusunda Macaristan'ı olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu konuda Hırvat hükümetinin, Avrupa Komitesi'nden yeni bir muafiyet istemesi kabul edilemez' diye konuştu.

Haber Ara