Dolar

32,5202

Euro

34,7316

Altın

2.488,50

Bist

9.524,59

Süyinbay Aronulı Anıtı Keçiören'de Açıldı

Ünlü Kazak şair Süyinbay Aronulı'nın anısına yaptırılan anıtın açılışı, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'ın da katıldığı bir törenle gerçekleştirildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-22 13:39:09

Süyinbay Aronulı Anıtı Keçiören'de Açıldı
Ünlü Kazak şair Süyinbay Aronulı'nın anısına yaptırılan anıtın açılışı, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'ın da katıldığı bir törenle gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz yıl Keçiören Esertepe'de hizmete açılan Süyinbay Aronulı Parkı'nda inşa edilen anıtın açılış törenine Başkan Ak'ın yanı sıra Kazakistan Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Kazakistan'ın Almata Eyaleti Vali Yardımcısı Bahtiyar Önerbayev, Kazakistan Eski Milli Eğitim Bakanı Şamsa Berkimbayeva, AK Parti Keçiören İlçe Kadın Kolları Başkanı Mahpeyker Sert ve Belediye Meclis Üyeleri de katıldı. Açılış töreninde ayrıca Kazak şairin torunu Gabit Sadrbayev de hazır bulundu.

Törende konuşan Başkan Ak, 2015 yılında Esertepe'de açtıkları parka Aronulı'nın adını verdiklerini hatırlatarak, "Kazakistanlı kardeşlerimiz bundan büyük memnuniyet duymuşlardı. Almata Valisinin bu parka anıt yapma talepleri oldu. Anıtı yapıp buraya getirdiler. Ünlü ozan tıpkı bizdeki Pir Sultan Abdal gibi atışma sanatının büyük bir ustasıdır" dedi.

Aronulı'nın aynı zamanda 170'inci doğum yıl dönümü kutlanan Kazak ozan Jambıl Jabayev'in de hocası ve üstadı olduğunu belirten Başkan Ak, "Jabayev de dünyaca tanınan düşünce ve eylem adamıdır. Kazakistan bizim ata yurdumuzdur. Türkiye de ana yurdumuzdur. Bu nedenle biz oraya gittiğimizde yabancılık çekmiyoruz, onlar da buraya geldiklerinde yabancılık çekmiyorlar. Kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Bu anıtın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" diye konuştu.

Almata Eyaleti Vali Yardımcısı Önerbayev de, kendilerini Uluslararası Ramazan Etkinlikleri'ne davet eden ve anıtın yapımına destek veren Başkan Ak'a tüm Kazak halkı adına teşekkür ederek, "Açılışını gerçekleştirdiğimiz anıt kardeşliğimizin bir sembolüdür. Başkan Ak'ın dediği gibi ata yurt ile ana yurt kardeştir. Yaşasın Türk dünyası" diye konuştu.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov ise, Türk dünyasının manevi ve kültürel değerlerine sahip çıkması gerektiğine dikkat çekerek, "Bu değerleri gelecek nesillere aktarmak hepimizin görevidir. Türk Dünyasında kültür ve sanatın gelişmesi için katkılar sunan ve aynı zamanda Türk Dünyasına candan destek veren Başkan Ak'a teşekkür ediyorum. Anıtımızın hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

"ÇOCUKLARIMIZ BU ANITI ZİYARET EDECEKLER"

Büyükelçi Tüymebayev, Kazakistan-Türkiye ilişkilerinin Mustafa Ak gibi dostları sayesinde daha da geliştiğini söyleyerek, "Bu tarz etkinlikler iki ülke arasında kültürel köprüler kurulmasına vesile oluyor. Aynı zamanda iki ülkenin askeri, ekonomik ve sanat alanındaki ilişkileri de çok iyi. İlişkilerimizin daha da güçlenmesini diliyorum" temennisini dile getirdi.

Eski Kazakistan Milli Eğitim Bakanı Berkimbayeva ise, Kazakistan bağımsızlığını ilan ettiğinde bunu ilk tanıyan ve dünyaya duyuran ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekerek, "Bugün bu anıtın açılışını gerçekleştiren Başkan Ak'a ve Türk halkına teşekkür ediyorum. Bu Kazak halkına duyulan büyük bir sevginin ve saygının göstergesidir. Kazak ozanı bizler için çok değerlidir. Zor dönemlerde sürekli halkının yanında oldu ve devamlı adaleti destekledi. Bir anne olarak bugün anıtına açılışına annelerle çocuklarının elele tutuşarak geldiğini görmekten mutluyum. İleride bizim çocuklarımız da bu anıtı ziyarete gelecekler. Bu anıt bir taş değildir, kardeşliğimizi ebediyen yaşatma adına bir semboldür. Allah Türk halkına huzur versin, bahtiyar etsin" diye konuştu.

Ünlü Kazak ozanın torunu Sadrbayev, Süyinbay Aronulı'nın hayatını adalet, kültür ve sanata adadığını ifade ederek, "Türkiye'nin en güzel parkında da anıtı açıldı. Cumhurbaşkanımız Nursultan Nazarbayev her zaman Türk dünyasının birliğine ve Türkiye ile ilişkilerin güçlü olmasına destek vermiştir. Ben Kazak ozanın torunu olarak sizlere teşekkür ediyorum. Aronulı'nın ruhu şad olsun" dedi.

Konuşmaların ardından Kazakistan'dan gelen konuk sanatçılar tarafından mini bir müzik dinletisi sunuldu. Daha sonra protokol heyeti anıtın açılışını gerçekleştirirken, Kazak ozanın hatırasına anıta gül bıraktı.

Haber Ara