Dolar

32,5698

Euro

34,9369

Altın

2.425,46

Bist

9.722,09

Suudiler, ekonomide değişikliğe gidiyor

Suudi Arabistan, petrol üretimine ara verip buna ilişkin rakip olabilecek başka alternatiflerin peşine düştü...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-26 01:14:56

Suudiler, ekonomide değişikliğe gidiyor

Dünya üzerindeki en değerli petrol kaynaklarına sahip ülkelerden biri olan Suudi Arabistan, ekonomik yapıda köklü değişim yolunu seçerek, petrol üretimine karşılık üretim yapabileceği başka alternatifler arıyor. 

Amerikanınsesi.com'da yer alan bilgide; Suudi Arabistan, en değerli ekonomik kaynağı olan petrol üretimine verdiği önceliği azaltarak, ülkenin ekonomik yapısında köklü değişime gidecek uzun vadeli bir plan açıkladı.

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle yavaşlayan Suudi Arabistan ekonomisini yeniden canlandırma çabasının bir parçası olan ekonomik reform planı, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan'ı yeni kaynaklar aramaya itiyor.

Suudi yetkililer açıkladıkları reformlarla hem konut ve işsizlik sorunlarını ortadan kaldırılmayı hem de ülkenin en muhtaç vatandaşlarının su ve enerjiye erişimlerini kolaylaştırmayı umut ettiklerini bildirdi.

Plan ayrıca, özelleştirme, devlet ödeneklerini azaltma, dev petrol şirketi olan Suudi Aramco hisselerinin yüzde beşini satma ve kentsel dönüşüme aktarılmak üzere 2 trilyon ABD Doları kaynağı bulmaya odaklanıyor.

“Suudi Vizyonu 2030” adlı plan, Suudi Bakanlar Kurulu tarafından Pazartesi günü kabul edildi.

Suudi Prens Muhammet Bin Selman ulusal bir kanalda yaptığı söyleşide, “2020'ye kadar petrolun bitmesi ithimalinde dahi ayakta kalmayı başarabiliriz” dedi.

Planı uygulamaya koymak beraberinde bir takım zorlukları da getirebilir. Yıllık gelirinin yüzde 70'ini petrol üretiminden elde eden bir ülkede, Suudi hükümeti onyıllardır vergiden muaf tuttuğu vatandaşlarına büyük miktarlarda paralar harcamış durumda.

Suudi Arabistan'ın planı, Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emrilikleri gibi komşu körfez ülkeleri tarafından açıklanan diğer uzun vadeli ekonomik reform planlarını takip ediyor. 

 

Haber Ara