Dolar

32,3780

Euro

35,0096

Altın

2.325,47

Bist

9.097,45

Suudi Sessizliğinin arkasında Güney Yemen’de, Hadi’ye karşı darbe mi var?

Alwaght haber sitesinde, “Suudi Sessizliğinin arkasında Güney Yemen’de Hadi’ye karşı darbe mi var?” başlıklı yayınlanan analiz haberde, “Koalisyon ülkeleri, Yemen'i böldüler. Suudi Arabistan Al-Mahra ve Sokotra'yı, BAE, Hadhramaut, Aden ve batı kıyılarını aldı” denildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-02 12:01:41

Suudi Sessizliğinin arkasında Güney Yemen’de, Hadi’ye karşı darbe mi var?

Alwaght haber sitesinde, “Suudi Sessizliğinin arkasında Güney Yemen'de Hadi'ye karşı darbe mi var?” başlıklı yayınlanan analiz haberde, “Koalisyon ülkeleri, Yemen'i böldüler. Suudi Arabistan Al-Mahra ve Sokotra'yı, BAE, Hadhramaut, Aden ve batı kıyılarını aldı” denildi.

Alwaght haber sitesinde yayınlanan analiz haber şöyle:

Son on yılda, Yemen, bölgesel güçlerin jeopolitik rekabeti için sıcak bir nokta olmuştur. Rekabet o kadar ciddi ki, savaş yorgunu ülkedeki gelişmelerin önemli bir kısmı sınırları dışında olan yabancı aktörler tarafından belirleniyor.

Ancak, Ensarullah direniş hareketinin kuzeyin kontrolünü ele geçirdiği 2015 yılından bu yana, dış müdahale güneye doğru kaymış, yabancı güçlerin toplanmasına ve oradaki güç üzerinde ciddi mücadeleye tanıklık etmiştir.

Bu arada, Suudi Arabistan ve BAE arasındaki farklar, Yemen'deki iç çatışmada karşı tarafları destekleyen iki önemli yabancı aktör olarak, geçen yıl Güney Yemen'de siyasi ve güvenlik istikrarsızlığını körükledi. 2019'dan beri BAE destekli Güney Geçiş Konseyi (STC) istifa eden Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi'nin, Suudi destekli hükümetine karşı birkaç darbe ve silahlı isyan düzenledi.

Güneyde büyük bir şehir olan Aden'de, özellikle Riyad tarafından önerilen ve Kasım ayında hükümet ve STC'nin iktidarı paylaşması için imzalanan şehirdeki güç mücadelesini sona erdirmeye yönelik barış girişimleri tamamen başarısız oldu.

Bu büyük çaplı çatışmanın en son örneği olarak, ayrılıkçı güney kuvvetleri Sokotra Adası'nı Hadi sadıklarından ele geçirdi. Son gelişmeler hakkında yorum yapan STC üyesi Salem Sabet, “Özel Kuvvetler kampını Sokotra'nın merkezi Hadibu'daki Hadi hükümetine bağlı Müslüman Kardeşler militanlarının son üssü olarak ele geçirdik ve tüm silahlarını, araçlarını ve diğer askeri tesislerini yağmaladık.” dedi.

Güneyde meşruiyet iddiasında olan kaçak Hadi için büyük bir yenilgiye işaret eden olaylar, pahalıya mal oldu. Son yenilgiler o kadar ciddi ki, Hadi, kaybın Suudi Arabistan'ın ihanetinin bir sonucu olduğunu savunarak, Suudi Arabistan'a saldırdı.

İstifa eden hükümetin bilgi bakanının danışmanı Muhtar el-Rahbi, bir Twitter mesajında Suudi Arabistan ve BAE'nin Yemen toprağını aralarında paylaştıklarını iddia etti.

“Koalisyon ülkeleri, Yemen'i kendileri için böldüler. Suudi Arabistan Al-Mahra ve Sokotra'yı, BAE, Hadhramaut, Aden ve batı kıyılarını aldı ”dedi.

Hadi hükümetinin diplomatının tweet'i, görevinden istifa eden ve Suudi Arabistan'a kaçan Hadi'yi yeniden yerine yerleştirme bahanesi altında Yemen'e karşı savaş açan saldırgan Arap ittifakının yayılmacı planlarını bir kez daha ortaya koyuyor.

Hadi hükümetinin sona ermesi eskisinden daha yakın

20 Mayıs'ta, Yemen'in Al-Wefaq News web sitesi, bir kaynaktan alıntı yaparak, Mansour hükümet yetkililerine ev sahipliği yapan Riyad otellerinin onları tahliye etmeye başladığını bildirdi. Haber çıkışında, konaklama masraflarını ödemekle yükümlü komitenin Haziran ayından bu yana çalışmayı durdurduğunu da sözlerine ekledi.

Her ne kadar bu şaşırtıcı haberi analiz ederken Suudilerin koronavirüs salgını ve petrol fiyatlarındaki düşüşün bir sonucu olarak bu günlerde boğuştuğu mali sıkıntılar, Hadi'nin işe yaramaz ve hatta sinir bozucu hükümetini sona erdirmek için Suudi adımını gösteriyor.

Hadi, yabancı tarafların Ensarullah kontrolündeki Sana ve Riyad arasındaki müzakereleri başlatmak ve hatta onlara karşı çıkmak için attığı adımlar konusunda çok kötümserdi. Aşındırıcı savaş, savaşın ağır maliyeti, Arap krallığına yıkıcı savaşı sona erdirmek için yapılan dış baskılar ve savaş uçakları üzerindeki büyüyen Ensarullah zaferleri Riyad'a diyalogdan başka bir seçenek bırakmıyor. Aynı zamanda, Hadi'nin güney bölgelerindeki meşruiyet eksikliği, Suudiler için kabul edilemez bir şey olan Sana'ya karşı güçler arasında boşluklara neden oldu.

Dolayısıyla, güneydeki STC savaşçılarının ekonomik açıdan hassas bölgelere saldırıları ve oraları ele geçirmeleri, Suudiler tarafından eylemsiz izlenirken Suudi Arabistan ve BAE tarafından kabul edilen bu hamle, Hadi hükümetini kademeli olarak sona erdirmeyi amaçlıyordu.

Güneydeki ayrılıkçıların bir sonraki adımının, güney petrol ve gaz zengini bir eyalet olan Shabwah'ın ele geçirilmesi olacağı tahmin ediliyor.

Geçiş konseyi, ekonomik açıdan sorunlu istifa eden hükümeti daha da zorlamak için Sokotra ve Shabwa gibi zengin bölgelerin kontrolünü ele geçirmeyi planlıyor. Hadi hükümeti savaşçılarına ve işçilerine aylardır ödeme yapmadı.

Riyad güneydeki çıkarlar için geride kalmamaya çalışıyor

Abu Dabi, Aden limanı gibi stratejik bölgeler ve Kızıldeniz'deki güzel Yemen adaları gibi jeoekonomik açıdan önemli yerler üzerinde kontrol kazanmak için güney talepleri doğrultusunda ilerliyor.

Bu koşullarda, tarihsel olarak Yemen'i arka bahçesi olarak gören ve Yemen kabileleriyle sıkı temas halinde olan Suudi Arabistan, güneylileri desteklemede geride kalmadığından emin olmak için önlemler alıyor. Al-Arabi Al-Jadid haber sitesi, “Riyad'dan Yönetilen Yeni Bir İsyan” başlıklı bir makalede, anti-Hadi ayrılıkçı isyancıların tek destekçisinin Abu Dabi olmadığını söyledi. Yeni silahlı isyan dalgası Riyad'dan geliyor.

Aslında, Riyad liderleri, Abu Dabi'ye uymayan bazı güney güçlerinin olduğunun farkındalar. Bu bağımsız güçler aynı zamanda Güney Yemen için de bağımsızlık istiyorlar. Suudiler, mevcut koşullarda BAE ile ittifaklarının bir taktik meselesi olduğunu anlıyorlar. Bu nedenle, krallığın güneylileri desteklemesi, Yemen'deki gelişmelerde, Suudi-Yemen çekişmesinde yeni bir bölüm başlatıyor gibi görülmelidir.

Kaynak: http://alwaght.com/

*İçerik özetlenerek verilmiştir. Bu analiz haberde yer alan görüşler Alwaght haber sitesine aittir.

Çeviri: Feyza Akyıl

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara