Dolar

32,5437

Euro

34,9819

Altın

2.430,62

Bist

9.745,28

Suudi Komutana Yolsuzluk Soruşturması

Suudi Basın Ajansı (SPA), Suudi veliaht kralı M. Bin Selman’ın Yemen'de görev verdiği komutanı Prens Fahd bin Türki bin Abdülaziz'i yolsuzluk suçlamasıyla görevden aldığını duyurdu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-01 17:47:47

Suudi Komutana Yolsuzluk Soruşturması

Yemen'deki Suudi Komutana Yolsuzluk Soruşturması

Suudi Basın Ajansı (SPA), Suudi veliaht kralı M. Bin Selman'ın Yemen'de görev verdiği komutanı Prens Fahd bin Türki bin Abdülaziz'i yolsuzluk suçlamasıyla görevden aldığını duyurdu.

Abdulaziz'le birlikte El Cuf bölgesinde “vali yardımcısı” olarak atanan Prens Fahd'ın oğlu Prens Abdülaziz bin Fahd bin Türki'nin de görevinden alındığını bildirdi.

Suud makamları, iki kraliyet mensubunun dört subay ile birlikte Suudi Savunma Bakanlığı'nın haklarında yürüteceği yolsuzluk soruşturmasının başlatıldığını bildirdi.

Kararın, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın "savunma bakanlığındaki şüpheli mali işlemleri" soruşturmak üzere yolsuzlukla mücadele komitesine gönderdiği mektuba dayandırıldığı belirtildi.

Soruşturmayla ilgili açıklamada, "Teftiş ve yolsuzlukla mücadele komisyonu, bütün askeri ve sivil kişiler hakkında soruşturmasını tamamlayacak ve gerekli yasal tedbirler alınacak" denildi.

Plj3UPbx

Suudi Arabistan'ın kurucusu Kral Abdülaziz el-Suud'un torunu Prens Fahd, 2018'den beri Yemen'deki Suudi liderliğindeki koalisyonun başındaydı.

Riyad, Husi güçlerinin Yemen'in başkenti Sana'yı ele geçirmesi ve Başkan Abd-Rabbi Mansur Hadi'yi devirmesinin ardından Mart 2015'te koalisyon gücü kurmuştu.

Yemen'de vekalet savaşı

Yemen nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i - 24 milyon- insani yardım veya koruma yardımına muhtaç durumda hayatını sürdürüyor.

Suudi Arabistan ile İran arasında bir vekâlet savaşı olarak görülen Yemen'deki çatışmalarda her iki rejim arasındaki çatışma sürüyor. 

Öte yandan Suudi Arabistan'ın Genelkurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral Mutlak bin Salim Al-Azima'nın, Suudi liderliğindeki koalisyon güçlerinin Yemen'deki liderliğine atandığını bildirdi.

2017'de tahtın varisi olduktan sonra MBS, Riyad'ın ünlü Ritz-Carlton otelinde gözaltına alınan çok sayıda kraliyet ailesi mensubuna, bakan ve işadamına karşı yolsuzluk suçlamasında bulunmuştu.

MBS, yönetimini güçlendirmek için son aylarda selefi Muhammed bin Nayef de dahil olmak üzere birçok rakibine karşı yolsuzluk ve sadakatsizlik suçlaması yöneltmeye devam ederken, Kral Abdullah'ın oğlu amcası Prens Faysal bin Abdullah el-Suud da tutuklandı.

Haber Ara