Dolar

32,5090

Euro

34,9362

Altın

2.438,20

Bist

9.716,77

Suudi Bakan: Söz biterse silah konuşur

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Esed’in devrilmesi ile sonuçlanacak askeri bir seçenek olduğunu söyledi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-30 14:36:08

Suudi Bakan: Söz biterse silah konuşur

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Bakan Adel El-Jubair gazetecilere yaptığı açıklamada askeri seçeneğin daha uzun ve daha tahripkar olabileceğini söylerken seçimin tamamen Esed'in elinde ve onun 2012'de uzlaşı sağlanılan siyasi yol haritasını kabul edip etmeyeceğine bağlı olduğunu söyledi. Bakana göre 2012'deki anlaşma geçiş hükümetinde Esed'in elini güçlendirecek bir etmen.

Suudi Bakan Esed karşıtı Batılı ve Arap ülkelerin, Rusya ve İran'ın Suriye'de giderek artan askeri varlığına karşı herhangi bir karşılık verip vermeyeceklerine dair herhangi bir açıklamada bulunmadı. Bakan “Bu konu hakkında görüşmüyoruz” dedi.

Jubair, Esed'e karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu ve ılımlı muhalefetin çok sayıda ülkeden yardım alıdğını ve bunun “arttırılacağı”nı söyledi.

Suudi bakanın bu açıklamaları, Suriye'de herhangi bir askeri seçenek görmeyen ABD ve Batılı müttefikler arasında belirgin bir ayrışmaya işaret ediyor.

Amerika Başkanı Obama Suriye'de askeri gücün gerekliliğine vurgu yapmış ancak bunun Suriye'deki sorunu çözmek için etkili bir yol olmadığını belirtmişti.

Diğer taraftan Suudi Bakan “ Suriye'de sorunun halli için iki seçenek var. Bunlardan biri yürütme yetkisine sahip bir geçiş hükümetinin olduğu siyasi süreçtir” dedi ve “Diğeri se Esed'in devrilmesi ile sonuçlacak askeri seçenektir” diye ekledi.

Jubair Suudi Arabistan'ın İran ile masaya oturma seçeneğine “hayır” demediğini söyledi. Ancak İran'ı “Suriye'deki işgalci güç” diye nitelendiren Jubair, İran Suriye'den çekilmedikçe ve Hizbullah Esed'i desteklemeyi bırakmadıkça Suriye sorunun çözümünün bir parçası olamayacağını söyledi.

The Washington Post'ta yer alan bu haber Melahat Kemal tarafından TİMETURK için tercüme edilmiştir

Haber Ara