Dolar

32,5238

Euro

34,9344

Altın

2.438,27

Bist

9.716,77

Suudi Arabistan Yemen'de misket bombası kullanmış

ABD'li bir yetkili, Suudi Arabistan'ın Yemen'de savaş suçu olarak kabul edilen misket bombasını kullandığını, ABD'nin de bunu bildiğini söyledi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-21 12:03:37

Suudi Arabistan Yemen'de misket bombası kullanmış

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı Pentagon'dan isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili Suudi Arabistan hükümetinin Yemen'de, kullanılması savaş suçu ilan edilen misket bombası kullandığını açıkladı.

US News'e açıklama yapan yetkili "ABD, Suudi Arabistan'ın Yemen'de misket bombası kullandığının farkındadır" dedi.

Eski Ordu sözcüsü Albay Steve Warren, gazetecilere verdiği demeçte Mayıs ayında bu konuda Savunma Bakanlığı'nın bir inceleme başlattığını söyledi.

Towson Üniversitesi profesörü ve Yemen konusunda uzman Charles Schmitz,  "ABD'nin hala kendi tarafında olduğu konusunda Suudilere güven vermek istiyorum, bu yüzden onların her istediklerini yapmasına izin veriyoruz" dedi.

TEDARİKÇİ ABD

Yemen'deki Husiler'e karşı yürütülen hava operasyonlarında kullanılan misket bombalarının ABD tarafından Suudiler'e verildiği bildiriliyor.

Suudi Arabistan ordusunun 2009 Yemen saldırısında misket bombaları kullandığı ise daha önce belgelenmişti. Saada'da çok sayıda ABD yapımı BLU-97 ve BLU-61 tipi mühimmat bulunmuş ve Ensarullah Hareketi tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştı. 2014'te de aynı bölgede patlamamış haldeki ABD yapımı CBU-52 tipi misket bombaları görüntülendi.

Suudi Arabistan ise Ağustos 2013'te, Textron Savunma Sistemleri adlı şirketten bin 300 adet CBU-105 tipi sensör tapalı mühimmat alımı konusunda ABD Savunma Bakanlığı'yla anlaştı. Anlaşma, Suudi Arabistan'a Aralık 2015'e kadar misket bombası sevkiyatının sürmesini öngörüyor. 

İnsan Hakları izleme örgütü (HRW), mayıs başında yayınladığı raporda da, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki hava saldırıları sırasında, dünyadaki birçok ülkede yasak olan misket bombasını kullandığını duyurmuştu. Raporda, ABD'nin tedarik ettiğini belirttiği bu bombaların Şii Ensarullah hareketine yönelik olarak en az iki kere kullanıldığına dair kanıtlar olduğunu belirtilmişti.

Çatışmalarda giderek ölüm sayısı arttı ve misket bombalarının kullanımı katliamlara sebep oldu. Kızıl Haç ve diğer kuruluşlar tarafından yapılan raporlara göre yaklaşık 4 bin kişinin ölümüne,  19 bin kişinin yaralanmasına ve bir milyon daha fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kalmasına sebep oldu.

ABD VE SUUDİLERE GÖRE MEŞRU SİLAH

Misket Bombaları Sözleşmesi, Aralık 2008'de Oslo'da imzalandı ve bağlayıcı bir uluslararası yasa olarak 1 Ağustos 2010'da yürürlüğe girdi. Sözleşme, misket bombalarının kullanımını, üretilmesini, stoklanmasını ve transfer edilmesini yasaklıyor, ülkelerin etkilenmiş arazileri 10 yıl içinde temizlemesini ve stoklanmış silahları sekiz yıl içinde imha etmesini gerektiriyor.
114 ülkenin imzasının yer aldığı sözleşmeyi, Suudi Arabistan ve diğer dokuz Arap ülkesi imzalamamıştı.

ABD Savunma Bakanlığı açıklıkla askeri programında bombayı meşru silah olarak ilan etmişti.

Haber Ara