Dolar

32,5336

Euro

34,9417

Altın

2.439,95

Bist

9.716,77

Suudi Arabistan ve BAE’nin boğmak istediği Katar, dünyanın en zengin ülkeleri listesinde

S. Arabistan ve BAE’nin sınırlarını kapatarak tecrit uygulamasına rağmen Katar, 2019 yılında dünyanın en zengin ülkeleri listesine girdi. Katar’a ambargo uygulayan ve ‘dörtlü çete’ olarak adlandırılan S. Arabistan, Mısır, Bahreyn ve BAE’nin kişi başına düşen milli gelirinin ise azaldığı açıklandı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-22 14:16:07

Suudi Arabistan ve BAE’nin boğmak istediği Katar,  dünyanın en zengin ülkeleri listesinde

BUYUK_3

Müslüman Kardeşler'e destek verdiği için Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın boğmak istediği Katar, dünyanın en zengin ülkeleri listesine girdi. 

Körfez ülkeleri içinde Türkiye ile olan yakınlığıyla bilinen Katar'ın bütün yaptırım ve tecrit uygulamalarına rağmen kişi başına düşen milli gelir artarken; Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın ise kişi başına düşen milli gelirin giderek azaldığı ortaya çıktı.
Amerikan ekonomik araştırma firması Ricardo'nun son raporuna göre Katar Devleti, 2019 yılında dünyanın en zengin ülkeleri listelerine girerken, Katar'dan sonra Körfez'de ikinci sırayı ise Kuveyt aldı.
Açıklanan raporlarda Katar vatandaşının GSYH'deki payının yaklaşık 135 bin dolar olduğu, Kuveyt'in ise yaklaşık 70 bin dolarlık bir pay aldığı görüldü.

Amerikan ekonomik araştırma firması Ricardo'nun raporuna göre, Katar 2019'da dünyanın en zengin ülkelerinin listesine girdi, Kuveyt ise Katar'dan sonra Körfez'de ikinci oldu.
Rakamlar bakımından, Katar'ın kişi başına düşen GSYİH'sı 135.000 dolarken, Kuveyt'in kişi başına düşen GSYİH'sı 70.000 dolar civarında.

SUUDİ ARABİSTAN VE BAE'NİN KİŞİ
BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİRİ AZALDI

Raporda, Suudi Arabistan ve BAE'de vatandaşların payının sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 3,5 oranında azaldığı ve Suudi Arabistan'da kişi başına düşen GSYH'ye 57 bin $ düştüğü, kişi başına düşen BAE'nin ise 67 bin dolar olduğu bildirildi.

Cumartesi günü yayınlanan raporda, Suudi Arabistan'da kişi başına düşen GSYH'deki düşüşün, hükümetin geçtiğimiz yıl ve bu yılın başlarında eklediği hizmetlerin ücret ve fiyatlarındaki artışın yanı sıra Suudi para biriminin alım gücünde düşüşe yol açtığı, yüksek enflasyon oranlarından kaynaklandığını belirtti.

‘DÖRTLÜ ÇETE'NİN AMBARGOSUNA
RAĞMEN KATAR EKONOMİSİ BÜYÜDÜ

Katar'a ambargo uygulayan ve ‘dörtlü çete' olarak adlandırılan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır'ın aldığı önlemler Katar üzerinde olumsuz bir ekonomik etki bıraktı; ancak ülkenin ekonomik göstergeleri devletten ve uluslararası finans kurumlarından gelen resmi rakamlara göre yavaş yavaş dengesini geri kazandı ve daha önce bildirilenden daha fazla gelişti.

Katar'ın uluslararası rezervleri ve döviz likiditesi Kasım ayının sonunda yaklaşık 30 ayda en yüksek seviye olan 176,23 milyar riyal (48,4 milyar $) seviyesine yükseldi.

Rezervler 134.4 milyar riyal (36.9 milyar $) değerinde olan rezervlerin Kasım 2017'deki oranından yüzde 31.1 daha yüksek.

Katar Borsası, Körfez ve Arap sermaye piyasalarında 2018'de yüzde 20,8 artış gösterdi.

BORSALARDA EN BÜYÜK DÜŞÜŞ
MISIR VE BAE BORASI'NDA YAŞANDI

En büyük düşüş yüzde 24'ten fazla düşen Dubai Ticaret Borsası'ndan geldi, ardından Mısır Menkul Kıymetler Borsası yüzde 13'ü aştı.

Amerikan ekonomik araştırma firması Ricardo'nun sınıflandırması, ülkedeki yerel döviz kurları, satın alma gücü ve enflasyon oranları dahil olmak üzere bir dizi göstergeye dayanarak, ülkenin GSYİH'sı hakkındaki en son IMF ve Dünya Bankası verilerine dayanmaktadır.

BOYUK2

 KATAR'A UYGULANAN AMBARGOYU TÜRKİYE KIRMIŞTI

Suudi Arabistan'ın teröre yardımcı olduğu bahanesiyle Katar'a karşı başlattığı ve Körfez ülkeleri tarafından desteklenen ambargo ve yaptırımlar, Türkiye  tarafından aşılmıştı. Türkiye yaşanan gelişmeler karşısında Katar'a küçük bir askeri birlik göndermişti. Katar emiri Tamim Bin Hamad Al Tani ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki samimi ilişkiler iki ülke arasındaki dostluğu güçlendirmişti. Türkiye ile Katar arasındaki dostluğun her geçen gün büyümesinden rahatsız olan Suudi Arabistan, Mısır ve BAE başta olmak üzere bazı ABD ve İsrail yanlısı Arap ülkeleri, Türkiye'ye karşı da cephe alan yayınlar başlatmıştı.

Haber Ara