Dolar

32,5156

Euro

34,7928

Altın

2.420,62

Bist

9.711,55

'Suudi Arabistan, Trump’ın aşağılamasına neden sessiz?'

Lübnan 'alahednews' haber sitesinde Ali Mrad tarafından kaleme alınan, “Suudi Arabistan, Trump’ın aşağılanmasına neden sessiz?' başlıklı makelede, Kral Selman bin Abdülaziz el-Suud'un şımarık oğlu Muhammed bin Selman'ı, iktidara getirebilmek için tüm kartlarını oynadığından Trump’a cevap vermeyeceği öne sürüldü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-04 10:16:25

'Suudi Arabistan, Trump’ın  aşağılamasına neden sessiz?'

ALİ MRAD/MAKALE 

Lübnan alahednews haber sitesinde Ali Mrad tarafından kaleme alınan “Suudi Arabistan, Trump'ın aşağılanmasına neden sessiz?' başlıklı makelede, Kral Selman bin Abdülaziz el-Suud ise şımarık oğlu Muhammed bin Selman'ı, iktidara getirebilmek için tüm kartlarını oynadığından Trump'a cevap vermeyeceği; Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın da 2030 vizyonunu gerçekleştirmek için ABD'ye verdiği ödünler yüzünden, Trump'ın aşağılamasına maruz kaldığı önü sürüldü. Makalenin Türkçe çevirisi şöyle:

Suudi Aramco'nun (Suudi Arabistan'nın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi) verilerine göre, son dört yılda ABD'ye yapılan Suudi ham ihracatının yüzdesi şu şekildedir:
2014: yüzde 17,3
2015: yüzde 16.6
2016: yüzde 15,8
2017: yüzde 14,1
Washington'un Suudi ham ithalatındaki bu düşüş, son on yıldır devam ediyor. Amerika yıllarca Suudi Arabistan petrolüne bağımlı kaldı. Suudi Arabistan 1991-2003 yılları arasında ham petrolünü ‘Suudi Ham İndirim Programı' kapsamında düşük fiyatlarla ABD'ye sattı.

ABD, IRAK İŞGALİNDE ELDE
ETTİĞİ PETROLÜ SAKLIYOR

Görünürde Suudi Arabistan, sofistike silah anlaşmaları ve Riyad'ın kongre yaptırımlarından muaf olmak için Başkan Bush Sr., Clinton ve Bush Jr.'dan destek aldı. Fakat gerçek bu değil. 

Amerikalılar petrol üretiminde kendine yeterlilik projesini geliştiriyorlar. Barack Obama Beyaz Saray'dan ayrılmadan önce tüketim yasağı kaldırılmış olan Riyad'dan (ve işgalden sonra Irak'tan) elde ettikleri ham petrolü stratejik rezervlerinde saklıyorlardı.  Yani Suudi Arabistan ham petrolünün Washington'un dikkatinin merkezinde olduğu günler artık yok. Washington Körfez petrolüne olan ihtiyacının üstesinden çoktan geldi ve kazandıkları üretim yeteneklerinde ilerleme kaydettiler.

VELİAHT PRENS SELMAN
ABD'YE CAZİP TEKLİFLER SUNDU

Bu gerçeğin ışığında Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve ekibi, Suudi ham petrolü için alternatif cazibeler sunmaları gerektiğinin farkına vardılar. Ve bu kapsamda  Amerika'ya özelleştirme teklifi sunuldu. Bu da bizi Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonuna getiriyor. Selman kuzeninin önüne geçip favori olabilmek için Donald Trump ile anlaşma yapmayı başardı. Bu anlaşma sayesinde ise Washington'un nimetlerini kullanarak babasını kazanmayı garantiledi.

ARAMCO'NUN ABD'NİN İNSAFINA BIRAKILMASI
S.ARABİSTAN'IN MALİ ZAYIFLIĞINI GÖSTERİYOR
 
Suudi Arabistan'ın Aramco hisselerinin yüzde 5'inin satışının basına sızdırılması üzerine, süresiz olarak erteleme kararı alındığı doğrudur. Fakat satış gecikmiş olsa bile gerçekleşecek. Şirket hisselerinin yüzde 5'ini sunarak başlayacak ve bu yüzde 49'a kadar yükselecek. Aramco'nun ABD'nin insafına bırakılması da Suudi Arabistan için mali zayıflığı işaret ediyor. Bu seçimler sonucunda ise Suudi Arabistan zayıflayacak.

TRUMP, SEÇİM KAMPANYASINDA
SUUDİ KRALI'NI MİLYARLARCA
DOLAR ÖDEMEYE ZORLAYACAK
 
Trump, 2020 başkanlık seçimleri kampanyasını Amerikalıların ceplerindeki artıştan bahsederek inşa ediyor. Onlara iş olanaklarındaki artışı, sermayenin Amerika'ya geri dönüşünü ve yapılan milyarlarca yatırımı anlatıyor. Şimdi seçim kampanyasında Suudi Kralı'nı milyarlarca dolar ödemeye zorladığını da göstermek mantıklı olacaktır. Seçim kampanyası sırasında eğer kazanırsa Suudi Arabistan'ı koruma bedelini ödemeye zorlamakla tehdit etti.

KRAL SELMAN, TÜM KARTLARI OYNADIĞI
İÇİN TRUMP'A CEVAP VEREMEYCEK

 Bugün de 2020 seçimini yerine getirdiği sözleri halka göstermeye çalışarak kazanmayı hedefliyor. 2020 Kasım ayına kadar her seçim mitinginde ABD'nin koruma bedelini nasıl ödeteceğini açıklamaya devam edecek. Kral Selman bin Abdülaziz el-Suud ise şımarık oğlu Muhammed bin Selman'ı, iktidara getirebilmek için tüm kartlarını oynadığından Trump'a cevap vermeyecek. 

Haber Ara