Dolar

32,6992

Euro

34,8918

Altın

2.508,78

Bist

9.524,59

Suudi Arabistan 'Müslüman Kardeşler' içerikli üniversite kitaplarını temizliyor

Suudi Arabistan Eğitim Bakanı Hamad el Şeyh Pazar günü yaptığı açıklamada, içerisinde Müslüman Kardeşlerle ilgili bilgiler bulunan, İhvan'ın ideolojisini yayan üniversite materyallerinin imha edildiğini açıkladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-08 16:50:02

Suudi Arabistan 'Müslüman Kardeşler' içerikli üniversite kitaplarını temizliyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Suudi Arabistan Müslüman Kardeşler'e karşı katı tutumunu sürdürüyor. Krallık, İhvan'ın ideolojisini yaydığı gerekçesiyle bazı üniversite kitaplarının imha edildiğini söyledi. 

Okaz Gazetesine konuşan Suudi Arabistan Eğitim Bakanı Hamad el Şeyh, şunları söyledi:

"Müslüman Kardeşler, krallıktaki eğitime zarar verdi ve yıllardır süren başarısız girişimlerden sonra üniversiteler bu konuda reform yapma kararı aldı.

Eğitim sisteminde, sisteme zarar veren belli fikirlerin bariz bir baskınlığı vardı ve bunlar Müslüman Kardeşler'in fikirlerini içeriyordu. Devlet şimdi öğrencilerimizi bu yanlış yönlendirilmiş ve sapkın fikirlerden korumak için müdahale etti.

Suudi üniversiteleri, müfredatta yapılan değişiklikler ve 1960'larda popüler olan aşırılık yanlısı ideolojilerdeki materyallerin kaldırılmasını içeren büyük reformlar yaptı."

Açıklamalar, kitapların imha edilmesinin ve entelektüel düşüncenin kontrol altına alınmasının tehlikelerini vurgulayan aktivistler ve sosyal medya kullanıcıları tarafındna tepki çekti.

Bir Twitter kullanıcısı, "Dünyadaki tüm üniversite kütüphaneleri, kitapları yok ederken kitaplara, dergilere ve gazetelere tutunuyor! Düşüncenin gelişmesi kitapların yok edilmesinden değil, entelektüel düşünmeyi teşvik ederek gelir" dedi.

Diğer bir Twitter kullanıcısı, "Daha önemli bir hamle işsizliği ortadan kaldırmak ve devlet kurumlarında mezunlar için işler yaratmak olur" ifadelerini kullandı.

SUUDİ ARABİSTAN ve DİN ÖĞRETİSİ

Suudi Arabistan, hükümetin küresel olarak finanse ettiği ve desteklediği Vahabizm ve Selefizme göre İslam'ın katı bir yorumunu takip ediyor. Bölgede Selefiliğin her seferinde daha da yükseldiği belirtiliyor. Selefiliğin birçok dalı bulunuyor.

Bu hareket aynı zamanda Suudi Arabitan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın "Ilımlı İslam" projesinin de bir parçası.

Müslüman Kardeşler ise çıktığı ana topraklar olan Mısır başta olmak üzere birçok ülkede yasaklı. Özellikle 2011 "Arap Baharı" ayaklanmarı sonrasında seçim yapılan bölgelerde Müslüman Kardeşlere yakın İslamcıların iktidara oynamasıyla Suudi Arabistan ve BAE gibi ülkeler Arap ayaklanmalarının yaşandığı ülkelerde bu protestoları bastırarak "karşı devrim" sürecine destek verdi. Müslüman Kardeşler de bu ülkelerde yasadışı ilan edildi.

Haber Ara