Dolar

32,5581

Euro

34,8716

Altın

2.425,23

Bist

9.722,09

Suudi Arabistan, Katar yönetimine alternatif arayışında

Wall Street Journal Gazetesi’nde yer alan habere göre, Suudi Arabistan yönetimi, Katar’daki yönetici aileden, Şeyh Temim Bin Hammad’a alternatif çıkarma arayışında.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-23 21:32:49

Suudi Arabistan, Katar yönetimine alternatif arayışında

TIMETURK | HABER MERKEZİ

ABD'de yayın yapan Wall Street Journal Gazetesi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın, Katar'daki yönetici aileden bir ismi kabul etmesinin, Katar-Suudi Arabistan ilişkilerinde yeni bir gerilime sebep olduğunu aktardı.

Gazete tarafından yayınlanan Margaret Stancaty ve Dalya Halif imzalı haberde, Katar'daki hakim Al-i Sani ailesinden bir şeyhin, iki ülke arasındaki gerilimi yumuşatmak amacıyla Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaretin, iki ülke arasındaki gerilimi daha fazla artırdığına işaret ediliyor.

Haberde, Şeyh Abdullah Bin Ali Al-i Sani'nin, Suudi Arabistan'a hacılarla alakalı sorunları gidermek amacıyla ziyaret gerçekleştirdiği bildirilmesine rağmen ziyaretin Suudi Arabistan tarafından, Temim Bin Hammad Al-i Sani'ye alternatif bir iktidar adayı ile ilişki kurulması şeklinde lanse edildiği dile getiriliyor.

Doha yönetimi tarafından, konuya ilişkin yapılan açıklamada, bu ziyaretin Katar hükümetinin bilgisi haricinde gerçekleştirildiği açıklanırken, Suudi Arabistan'ın Abdullah Bin Ali Al-i Sani'yi Katar'a karşı yeni bir komplo aracı olarak kullanılmasının mümkün olmadığına vurgu yapıldı.

Haberde görüşlerine yer verilen bazı batılı diplomatlar, "Suudi Arabistan, bu ziyareti Katar'da tahta oturabilecek başka meşru adayların da var olduğunu göstermek amacıyla kullanıyor. Suudi Arabistan, Katar'da bir rejim değişikliği değil belki bir kral değişikliğinin peşinde" şeklindeki cümlelerine yer veriliyor. Buna rağmen Diplomatlar, Katar'daki hakim sınıfların Şeyh Abdullah Bin Ali Al-i Sani'nin etkili olmadığını ve Şeyh Temim Bin Hammad'a bağlılıklarının sarsılmadığını dile getirdiğine dikkat çekiyor.


Haberde görüşüne yer verilen Katar Hükümeti'nin Eski Müsteşarlarından, Londra Kings Enstitüsü'nde Profesör AndreasCarrick, "İnsanlar Katar'da bir rejim değişikliği olabileceğinden bahsediyor fakat Suudi Arabistan, Abdullah Bin Ali'ye alenen destek vermiyor. Onu sadece bir seçenek olarak masada tutmak istiyor. Bu yolla Katar yönetici ailesi arasında bir güvensizlik yaratmaya çalışıyor" değerlendirmesini yapıyor.

Katar Hükümeti ve Şeyh Abdullah Bin Ali'nin, iddialara cevap verdiğine değinilen haberde, Bin Ali'nin haftasonu yaptığı bir açıklamada iddiaları yalanlayarak, Suudi Arabistan'a özel işleri için gittiğini ifade ettiği ve "Amacım hac vazifesini yerine getirmek isteyen Katarlılara yardımcı olmaktı. Suudi Arabistan Veliahdı da benim ailem adına aracılık yapmamdan memnuniyet duydu" cümlelerini kullandığı bilgisi veriliyor.

Haber, Şeyh Abdullah Bin Ali'nin babasının 1972 yılında Katar'daki mevcut yönetici aile tarafından iktidardan uzaklaştırılmasının Bin Ali'yi muhtemel bir muhalefet hareketinin merkezine yerleştirdiği fakat Bin Ali'nin buna yönelik bir hamlesinin olmadığı değerlendirmesiyle sonlandırılıyor.

Kaynak: Al Araby21

Haber Ara