Dolar

32,5874

Euro

34,8486

Altın

2.495,32

Bist

9.633,34

Suudi Arabistan'in Lubnan'a yardimi durdurmasi

Suudi Arabistan'in Lubnan'a yardimi durdurmasi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-20 00:57:35

Suudi Arabistan'in Lubnan'a yardimi durdurmasi
Suudi Arabistan'ın Lübnan ordusuna askeri yardımdan vazgeçmesi sonrasında Lübnanlı siyasetçiler Hizbullah'ı suçladı.

Eski Başbakan ve Müstakbel Hareketi Lideri Saad Hariri ve Lübnan Güçleri Lideri Samir Caca, Suudi Arabistan'ın bu kararından Hizbullah'ı sorumlu tuttu. Başbakan Temmam Selam ise Riyad yönetiminden kararı gözden geçirmesini istedi.

Eski Başbakan Hariri, yaptığı açıklamada, "Suudi Arabistan'ın adımı Lübnan'ı Araplardan uzaklaştırmak isteyen dış politikaya ve akılsız kararlara cevap niteliğinde" ifadesini kullandı.

Temmam Selam ise Suudi Arabistan'ın aldığı karardan dolayı üzüntü duyduğunu belirterek kararın gözden geçirilmesini talep etti.

Lübnan Güçleri lideri Samir Caca da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın aldığı karardan dolayı Hizbullah'ı suçlayarak "Suudi Arabistan'a karşı değişmeyen meydan okumasıyla Lübnan'ın kaybettiği milyarlarca doların sorumlusu Hizbullah'tır" ifadelerini kullandı.

Caca ayrıca, Hizbullah'ın Suudi Arabistan'a yönelik açıklamalarını durdurması için hükümete harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Geçen hafta "Şehit Liderler Günü" vesilesiyle konuşan Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Suriye krizi dolayısıyla Suudi Arabistan ve Türkiye'ye yönelik suçlamalarda bulunmuştu.

Hizbullah'ın karara yönelik açıklamasında ise, petrol fiyatlarındaki dalgalanma ve Suudi Arabistan'ın Yemen müdahalesine işaret ederek "Petrol fiyatlarındaki düşüş ve Yemen'de yaklaşık bir yıldır devam eden savaşın getirdiği maliyet sonrası Riyad'ın adımı sürpriz değil" ifadesine yer verildi.

Suriye'de 300 binden fazla sivilin ölümü ve milyonlarca kişinin yerinden edilmesinde rejim güçleriyle aynı safta yer alan Hizbullah, silahlı bir güç olarak Lübnan ordusunun alanını daraltıyor. İran'ın desteklediği Hizbullah, aynı zamanda Lübnan ordusundaki karar mekanizmalarında da etkin rol oynuyor.

Kral Abdullah döneminde Suudi Arabistan, Lübnan'ın çalkantılı bir dönemden geçtiği 2013 sonunda Lübnan ordusuna 3 milyar dolar değerinde silah ve ekipman yardımı yapacağını açıklamıştı. Söz konusu karar için tedarikçi ülke olarak Fransa ile anlaşıldığı aktarılmıştı. Riyad, Ağustos 2014'te de Lübnan emniyetine 1 milyar dolar yardım yapacağını bildirmişti.

Suudi Arabistan, yardım kararından, "Lübnan'ın iki ülke arasındaki kardeşçe ilişkilere uymayan tutumu" sebebiyle vazgeçtiğini açıklamıştı.

Haber Ara