Dolar

32,5704

Euro

34,9691

Altın

2.423,76

Bist

9.722,09

Suudi Arabistan ile BAE arasında soğukluk!

Bloomberg’de yayınlanan bir analiz haberde, “Suudi Arabistan ile BAE arasındaki dostluk, Muhammed bin Selman'ın krallıkta iktidara gelişinin ilk yıllarındaki kadar sıkı değil. Şimdi ikisi bölgede gerçekten kimin nüfuza sahip olduğu konusunda rekabet ediyor gibi görünüyor” denildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-04 09:15:27

Suudi Arabistan ile BAE arasında soğukluk!

Bloomberg'de yayınlanan bir analiz haberde, “Suudi Arabistan ile BAE arasındaki dostluk, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın krallıkta iktidara gelişinin ilk yıllarındaki kadar sıkı değil. Şimdi ikisi bölgede gerçekten kimin nüfuza sahip olduğu konusunda rekabet ediyor gibi görünüyor” denildi. 

‘Bloomberg'de Rodney Jefferson imzasıyla yayınlanan, “Orta Doğu makyajı karmaşıklaşıyor” başlıklı analiz haber şöyle:

Suudi önderliğindeki Katar'ı dışlama girişimi, seçimi kazanan ABD başkanı için dış politika zaferi sağlayabilir.

Ancak Trump yönetiminin aracılık ettiği görüşmeler bir anlaşmaya yaklaşırken, Suudi-Katar anlaşmazlığının iyileşmesi, Körfez komşuları arasındaki başka bir ilişkide daha kalıcı etkileri olabilecek gerginlikleri ortaya çıkardı.

Petrol politikasından uluslararası ilişkilere kadar her konuda Suudi Arabistan ile yıllarca birlikte hareket eden Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ile beklenen yakınlaşmadan yoksun olmasıyla dikkat çekiyor.

Suudiler ve onların Emirlik müttefikleri, BAE'nin bir yıl önce çatışmadan fiilen çekilmesiyle Yemen'deki savaş konusunda ayrıldılar. BAE, Eylül ayında İsrail ile yaptığı dönüm noktası anlaşmasıyla da kendini kanıtladı.

Abu Dabi'deki liderlik, Katar'daki izolasyonu sürdürmek için daha istekli Başkan seçilen Joe Biden'in, Donald Trump'ın attığı nükleer anlaşmaya yeniden katılmaya çalışacağı beklentileriyle birlikte İran'a nasıl yaklaşılacağı konusunda da anlaşmazlığa yer var .

Sonra bu haftanın gösterdiği gibi petrol meselesi var. Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC üyeleri, üretim kesintilerini uzatmak için BAE ile bir anlaşmaya varmaya çalışıyor.

Farklılıkların çoğu kişiliklere bağlı olabilir. Suudi Arabistan ile BAE arasındaki dostluk, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın krallıkta iktidara gelişinin ilk yıllarındaki kadar sıkı değil. O zamanlar Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Zayed, yaşlı bir akıl hocası olarak yakın ilişkiler geliştirdi.
Şimdi ikisi bölgede gerçekten kimin nüfuza sahip olduğu konusunda rekabet ediyor gibi görünüyor. 

Kaynak: Bloomberg
 

Haber Ara