Dolar

32,5378

Euro

34,9279

Altın

2.440,10

Bist

9.716,77

Suudi Arabistan, Husiler ile görüştü mü?

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, Husilerle görüşmediklerine dair açıklamada bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-10 01:16:35

Suudi Arabistan, Husiler ile görüştü mü?

Ajanslarda yer alan habere göre; Yemen'de Arap ülkelerinin askeri operasyonuna önderlik eden Suudi Arabistan'ın Savunma Bakanlığı, Husiler ile gizli görüşmelerin yapıldığı iddiaları reddetti.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Danışmanı General Ahmed Asiri, Al-Arabiya radyosuna açıklamasında, “Yemen'in meşru yönetimi dışında herhangi bir tarafla hiçbir görüşme yapılmıyor” dedi.

Daha önce Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, Yemenli Husilerin gizli görüşmeler için Suudi Arabistan'a gittiğini söylemişti.

Diğer taraftan Asiri, Yemenli aşiretlerin “Umudun dönüşü” operasyonu kapsamında ülkede ateşkesin kurulması planına destek verdi. Suudi general, “Yemen'e insani yardımı ulaştırmak için ateşkesi teklif edenlerle görüşmeler devam ediyor. Koalisyon yönetimi, Yemen'e yönelik tüm olumlu planları destekliyor” dedi. 

SUUDİLER VE HUSİLER ARASINDA MAHKUM TAKASI

Suudi Arabistan devlet kanalı SPA'dan yapılan açıklamada ise Husiler tarafından esir alınan Suudlu bir teğmen ve Suudi Arabistan'da tutulan 7 Yemenli arasında mahkum takasına gidildiği belirtildi. SPA, mahkum değiş tokuşunun detaylarına dair bilgi vermezken, Yemen medyası mahkum değişiminin sınırda yapıldığını iddia etti.

HUSİLERDEN İRAN ÇIKIŞI

Husiler ve Suudi Arabistan'ın gizli görüşmeler gerçekleştirdiği iki taraftan da reddedilirken, üst düzey bir Husi yetkilisinin yaptığı İran açıklaması ise ‘iyi niyet işareti' olarak yorumlandı.

​Riyad'ın bölgedeki baş düşmanların İran'a, Yemen'deki sorunun dışında kalma uyarısında bulunan Husilerin kontrolündeki bölgelerin yönetiminden sorumlu Devrim Komitesi üyelerinden Yusuf El Feşi, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, “İran İslam Cumhuriyeti yetkilileri sessiz olmalı ve Yemen konusunu kötüye kullanmayı bir kenara bırakmalı” dedi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Husi cenahından gelen İran açıklamasını ‘olumlu' bulduklarını belirtirken, ülkesinin Yemen'de politik çözümden yana olduğunu ifade etti.

Haber Ara