Dolar

32,5090

Euro

34,9327

Altın

2.431,64

Bist

9.721,60

Suudi Arabistan'dan 'Trump ziyareti' açıklaması

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesine yapacağı ziyareti 'tarihi' şeklinde nitelendirerek, ziyaret sırasında 3 zirve gerçekleştirileceğini belirtti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-05 15:04:05

Suudi Arabistan'dan 'Trump ziyareti' açıklaması

Dışişleri Bakanı Cubeyr, söz konusu ziyarete dair Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçiliğinde açıklamalarda bulundu.

El-Ahbariyye televizyon kanalının internet sitesinde yayımlanan açıklamalarda Cubeyr, bir ABD Başkanının ilk yurt dışı ziyaretini İslam ülkesine yapacak olmasını "tarihi" şeklinde nitelendirdi.

"İkili zirve, Körfez ülkeleriyle bir araya geleceği zirve ve İslam ülkeleri liderleriyle görüşeceği zirve" olmak üzere Trump'ın Suudi Arabistan ziyaretinde 3 zirvenin gerçekleşeceğine dikkati çeken Cubeyr, "Bu, ABD ile Arap ve Müslüman ülkelerin bir ortaklık kurabileceği yönünde dünyaya açık bir mesajdır" dedi.

Ziyaretin ABD, Arap ve Müslüman ülkelerin terör ve aşırılıkla mücadelede iş birliğini geliştirmesini, bölge ve dünya için büyük faydaları olmasını beklediğini dile getiren Cubeyr, ABD Başkanı Trump'ın bu ziyaret kararını, "bölgede ve dünyada güvenlik ve istikrarın güçlenmesi için çaba sarf eden Suud yönetimine saygının bir ifadesi" şeklinde değerlendirdi.

ABD'nin dünyadaki rolünü geri almak istediğini, bunun da ABD'nin müttefikleri tarafından memnuniyetle karşılandığını belirten Cubeyr, şu ifadeleri kullandı:

"ABD ayrıca terör örgütü DEAŞ ile terörist grupları bitirmek, İran'ın bölgedeki gayrimeşru faaliyetlerini önlemek istediğini ifade etti. ABD'nin müttefikleri de bu konularda aynı şeyleri istiyor."

Cubeyr, "Suudi Arabistan İslam'ın beşiğidir. Haremin hizmetçisidir. Suudi Arabistan olmadan terör ve aşırılığı yenilgiye uğratmak mümkün değil. Suudi Arabistan, İran'ın illegal faaliyetlerine karşı olan ülkelerin başında geliyor. Aynı şekilde Suud yönetimi DEAŞ'la mücadele eden ülkelerin de başında yer alıyor" diye konuştu.

Ülkesinin, ABD ekonomisinde büyük yatırımları bulunduğunu, iki ülke arasında büyük ekonomik çıkarların olduğunu kaydeden Cubeyr, "Suudi Arabistan, Arap ve Müslüman coğrafyada ABD'nin en önemli müttefiklerinden, ekonomi, ticaret ve yatırımda en önemli uluslararası ortaklarından biridir" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da dün yaptığı konuşmada, "ABD Başkanı olarak ilk yurt dışı ziyaretlerim Suudi Arabistan, ardından İsrail ve ondan sonra da Roma'ya (Vatikan) olacak. Bu ziyaretler NATO ve G7 toplantılarının hemen öncesinde gerçekleşecek. Suudi Arabistan'da, Müslüman dünyanın her yerinden liderlerle tarihi bir buluşma gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Haber Ara