Dolar

32,5497

Euro

34,8218

Altın

2.427,87

Bist

9.645,02

Suudi Arabistan'dan Tony Blair'a milyonlarca pound bağış

Eski İngiltere başbakanlarından Tony Blair’ın Suudi Arabistan’la olan ilişkisine dair yapılan araştırmanın altından Blair’in Riyad’dan milyonlarca dolar hibe aldığı ortaya çıktı. Blair’in kendi adına kurmuş olduğu sivil toplum örgütü aracılığıyla bu parayı aldığı belirtildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-10 09:50:14

Suudi Arabistan'dan Tony Blair'a milyonlarca pound bağış

Tony Blair Institute tarafından sunulan rakamlar da Blair'in Suudi krallıktan 12 milyon dolara varan bir bağış kabul ettiğini doğruladı.

Financial Times'a göre Suudi yardımı “Media Investment Limited” (MIL) adında Guernsey'de kayıtlı “Saudi Research & Marketing Group”un alt kuruluşu olan bir şirket aracılığıyla aktarıldığı belirtildi.

Temmuz ayında ilan edilen mali kayıtlar ise Tony Blair Institute'nün Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Salman ile bu yılın başında krallığın modernizasyonu konusunda bir anlaşma yaptığını doğruladı.

Anlaşmanın Tony Blair Institute'ün karıştığı ilk büyük anlaşma olduğu belirtiliyor. Öte yandan Blair 2006 yılında ticari faaliyetlerini sona erdirdikten sonra bu enstitüyü kurmuştu.

İngiliz Telegraph gazetesinde yer alan bir haber de enstitünün savunmaya geçmesine neden oldu. Yapılan açıklamada eski başbakanın Riyad'dan bağış almadığı ve danışmanlık faaliyetlerinden gelir elde etmediğini savundu. Misyonlarının Suudi Arabistan'ın yakın müttefiki BAE'deki elemanları aracılığıyla Orta Doğu'da istikrar ve reformu geliştirmek olduğunu belirttiler.

Ancak yapılan ifşaatın ardından bazı sorular öne çıktı. Bunlardan biri İngiltere'nin Suriye'ye müdahalesini destekleyen Blair'in bizzat kararlarıyla ve enstitünün faaliyetleriyle Suudi destekli muhalif gruplara fayda sağlayıp sağlamadığı sorusu oldu. 

Kaynak: middleeastmonitor.com

Blair enstitüsü ayrıca Bin Salman hakkında yılın başında gerçekleştirdiği İngiltere ziyareti öncesi övgü dolu bir makale yayınlamıştı. Makalede “İngiltere İslam'ın siyasallaşmasının önlenmesi konusunda Suudi Arabistan'ın gösterdiği kesin kararlılıkla ilgili politika yapıcıları bilgilendirerek bir şeyler öğrenmelidir” denildi. Bin Salman'ın vizyonunun desteklendiği de ifade edildi.

Haber Ara