Dolar

32,5262

Euro

34,7427

Altın

2.488,30

Bist

9.524,59

Suudi Arabistan'daki Etiyopyalı göçmenler: Burası cehennem!

Etiyopya'dan Suudi Arabistan’a gelen binlerce erkek, kadın ve çocuk göçmenin gözaltında karşılaştığı kötü şartların yeni ayrıntıları ortaya çıktı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-02 12:38:56

Suudi Arabistan'daki Etiyopyalı göçmenler: Burası cehennem!

Suudi Arabistan'daki Etiyopyalı göçmenler: Burası cehennem

Suudi başkenti Riyad'ın dışındaki bir gözaltı merkezinden Associated Press'e ulaşan Etiyopyalı bir göçmen, Suudi Arabistan'da yaşadıklarını anlattı. Adını vermekten korktuğu için kaçak telefonda konuşan Etiyopyalı göçmen, kendisiyle birlikte 300 kadar vatandaşın gözaltına alındığını söyledi.

“Çok insanlık dışı bir durumda tutukluyuz, yakındaki bir tuvaletten taşan atıklar üzerinde uyuyoruz. Gerçekten eve dönmek istiyoruz ama Etiyopyalı yetkililer dahil hiç kimse bize yardım etmiyor ”diyen göçmen, "Her gün dayak yiyoruz ve tek suçumuz yabancı bir ülkede daha iyi bir yaşam aramaktı" dedi.

suudi-arabistan-100-bin-etiyopyali-isciyi-sinirdisi-etti68c7f2f59eb1597fd5b1

Dayak ve elektrikli işkence

Uluslararası Af Örgütü tarafından Cuma günü yayınlanan yeni bir rapor, Suudi gözaltı merkezlerinde dayak ve elektrik çarpmaları da dahil olmak üzere yaygın suistimalleri anlatıyor. Tutuklular çiftler halinde birbirine zincirlendiklerini ve hücre tabanlarını tuvalet olarak kullanmaya zorlandıklarını anlattılar.

Af örgütü araştırmacısı Marie Forestier raporunda, "Ölüm ve hastalıkla çevrili durum o kadar korkunç ki en az iki kişi kendi canına kıymaya çalıştı. Hamile kadınlar, bebekler ve küçük çocuklar aynı korkunç koşullarda tutuluyor ve üç tutuklu ölen çocukları bildiklerini söyledi" diyor.

Somali veya Cibuti'den Kızıldeniz veya Aden Körfezi'ni geçtikten sonra her yıl binlerce Etiyopyalı daha iyi bir hayat arayışıyla çatışmalı Yemen'den geçerek Suudi Arabistan'a geçiyor.

Uluslararası Af Örgütü, binlerce Etiyopyalı göçmenin kuzey Yemen'de çalıştığını ve Suudi Arabistan'a para kazanmak için geçişler olduğunu söyledi. Yeni raporda, " Husi yetkilileri, COVID-19 salgını arttığında Suudi ve Husi güçleri arasında çapraz ateşe yakalandıkları bildirilen göçmen işçiler sınıra gitme emri almaya başladı" diyor.

Uluslararası Göç Örgütü, sınırın Yemen tarafında yaklaşık 2.000 Etiyopyalının yiyecek, su veya sağlık hizmeti olmadan mahsur kaldığını söylüyor.

Şimdi göçmenler hayatlarını tehdit eden koşullarda tutulduğunu söylüyor.

Gözaltına alınan başka bir göçmen, "Bu korkunç durumun beni bekleyeceğini bilseydim ülkemi terk etmezdim. Geçmişte bazı intihar düşüncelerim vardı. Klimamız olmadığı için özellikle o çok sıcak günlerde dayanılmaz bir durum. Ve ne zaman şikâyet edersek bizi elektrik kablolarıyla dövüyorlar. Ve tüm paramızı ve cep telefonlarımızı aldılar. Burası cehennem...”

Korona salgını ve göç

Tutuklular, güvenliklerinden korktukları için isimlerinin gizli kalması şartıyla konuşan tutuklu göçmenlerden biri, Suudi oturma kartının süresi dolduğu için dokuz ay önce tutuklandığını söyledi. Göçmen, "Şu anda istediğim tek şey Etiyopya'ya dönmek, ama bu şimdilik sadece bir rüya" dedi.

COVID-19 salgını ise ülkelerine geri gönderilmelerini karmaşıklaştırdı. Etiyopya yetkilileri, bu kadar çok insanın aynı anda geri dönüşünü idare edecek karantina kapasitesine sahip olmadıklarını söyledi.

Etiyopya'nın dışişlerinden sorumlu devlet bakanı Tsion Teklu, AP'ye yaptığı açıklamada, 16.000 kadar Etiyopyalı'nın Suudi hapishanelerinde tutulduğunun tahmin edildiğini söyledi. Nisan ayından bu yana yaklaşık 4 bin kişinin ülkesine geri gönderildiğini söyledi.

Etiyopya'nın son yıllarda yaklaşık 400.000 göçmeni ülkesine geri gönderdiğini belirten bakan, "Şu anda her hafta yaklaşık 300 göçmeni getirerek 2.000 göçmeni daha ülkelerine geri göndermek için çalışıyoruz. Sorun, ülkesine geri gönderilen bazı vatandaşlarımızın yeniden insan ticaretine maruz kalması” dedi.

Associated Press

Haber Ara