Dolar

32,3637

Euro

34,9648

Altın

2.325,42

Bist

9.079,97

Suudi Arabistan'da kadınlar pilot oluyor

Suudi Arabistan'da kadınlar pilot olabilmek için Havacılık Akademisi'ne yazılıyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-07-17 11:47:03

Suudi Arabistan'da kadınlar pilot oluyor

Veliaht Prens Selman'ın ılımlı islam politikasının yansımaları devam ediyor. Suudi Arabistan'da araba kullanabilme hakkını alan kadınlar şimdi de pilot olmak için kurslara başvuruyor. Ülkenin doğu şehrindeki Dammam'da yüzlerce kadın, pilot olabilmek için Oxford Havacılık Akademisi'nin Eylül ayında başlayacak derslerine kaydoldu.

SUUDİ KADINLAR PİLOT OLMAYA HAZIRLANIYOR

Sivil pilot olarak çalışmaya can atan Dalal Yashar adlı kursiyer, “İnsanlar kadınlar için erkeklerden daha zor olan havacılık eğitimi için yurt dışına seyahat ediyorlar. Artık kadınların sınırlı alanlarda çalışmasına sebep olan bir çağda yaşamıyoruz. Bütün mecralar kadınlara açık. İştahınız varsa yeteneğiniz de vardır” dedi.

300 MİLYON DOLARLIK PROJE

Akademi ise uçak bakımı ve hava alanında uçuş eğitimi simulatörü dahil olmak üzere 300 milyon dolarlık bir projeyi kapsıyor. Öğrenciler ise üç yıllık bir akademik ve pratik eğitimden geçecekler.

Öte yandan muhafazakar krallıkta bu gibi açılımlar olurken halen yürürlükteki farklı yasaklar ve cezalar da tepki çekiyor. Bu uygulamalara daha önce sürüş yasağına karşı çıkan kadın eylemcilerin sürüş yasağının kalkmasından sonra gözaltına alınması veya son olaylardan biri olarak erkek şarkıcıya sarılan kadın hayranın iki yıl hapis cezası alması da var.

ERKEK ŞARKICIYA SARILDI DİYE HAPİS CEZASI RİSKİ VAR

The Independent'da yer alan bir habere göre, Suudi bir kadın Irak-Suudi kökenli erkek şarkıcı Majid al-Mohandis'e sahnede şarkı söylerken sarıldı. Taif'de meydana gelen olay, Okaz gazetesi ve devlet haber ajansının yayınladığı haberde kadının bu nedenle tutuklandığı bildirildi.

Diğer konser izleyicileri tarafından çekilen video ise sosyal medyada hızla yayılırken, videoda cilbab giymiş bir kadının koşarak şarkıcıya yaklaştığı, kollarını onun boynuna dolayarak sarıldığı ancak korumalar tarafından ayrılmaya çalıştığı gözlendi. Olaya şahit olanlar ise çoğunlukla alkış ve sloganlarla destek verirken şarkıcının performansına kadın hayranı sahneden ayrılırken de devam ettiği görüldü.

20 BİN AVROYA VARACAK PARA CEZASI DA ÖNGÖRÜLÜYOR

İsmi belirtilmeyen kadın hayran suçlu bulunursa iki yıl hapis cezası ve 20 bin avroya varan para cezasına çarptırılabileceği belirtildi. Şarkıcı Mohandis ise konu hakkında henüz bir açıklamada bulunmadı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara