Dolar

32,5129

Euro

34,9463

Altın

2.435,91

Bist

9.794,51

Suudi Arabistan'da çocuk yaştaki evlilikler yasaklanıyor

Suudi Arabistan'da 15 yaşından küçüklerin evlenmesi yasaklanırken 15-18 yaş aralığındaki evlilikler için yargı izni şartı getiriliyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-10 17:14:23

Suudi Arabistan'da çocuk yaştaki evlilikler yasaklanıyor

Şarkul Avsat Türkçe'nin haberine göre Suudi Arabistan'da çocuk yaştaki evlilikler yasaklanıyor. Buna göre Suudi Arabistan Şura Meclisi çalışmalarında sona yaklaştı ve 15 yaşındaki çocukların evliliklerini yasaklayan, 16-18 yaşındakilerin evliliklerini ise yargı iznine bağlayan tasarıyı meclise gönderdi.

Şura Meclisi İnsan Hakları Komitesi Başkanı Dr. Hadi el-Yami “Erken yaşta evlilik bazen sağlık ve aile sorunlarına ve boşanma oranının yükselmesine neden olmaktadır. Bu, bu projede esas aldığımız çalışmaların sonuçlarıdır” dedi.

KARAR, 18 YAŞININDAN KÜÇÜKLERİN EVLİLİKLERİNE İLİŞKİN BİR KANUN HALİNE GELEBİLİR Mİ?

Suudi Arabistan'ın 18 yaşın altındaki kişilerin evlenmesini yasaklayan bir kanunun koyulmasına doğru gidip gitmediği sorusuna ise şöyle cevap verdi:

“Karar, rejimi değiştirmek için değil kamu düzenini düzenlemek içindir ve bu kurallar evlilik sürecini ve idaresini bu kategori için gereken korumayı sağlayacak şekilde düzenliyor. Kurallar, tıbbi bir rapor ve sosyal işler ile diğer prosedürlerden bir rapor gerektiriyor. İşlemler sonunda karar, evlilik izni ile ilgili yetkili mahkeme tarafından veriliyor.”

Ulusal İnsan Hakları Derneği üyesi Halid el-Fahri ise konu hakkında şunları söyledi:

“Bu kurallar, Suudi Arabistan tarafından imzalanan Çocuk Hakları Sözleşmesi ve 18 yaşından küçüklerin evlilik sözleşmelerinin yalnızca yetkili mahkeme yoluyla yapılmasını öngören Çocuk Koruma Sistemi ile uyumludur. Reşit olmayan kızların evliliği, küçük yaştaki kızların istismar edilmesine neden oluyor. Çünkü bazı aileler evlilik yoluyla maddi kazanç sağlamak ya da kızın sorumluluğundan kurtulmak için kızları erken yaşta evlendiriyor.”

"ÇOCUK YAŞTAKİ EVLİLİKLER BOŞANMA ORANINI ARTIRIYOR"

Suudi Arabistan Şura Meclisi, 18 yaşından küçüklerin Aile Güvenliği Programı üyesi olan Hukuk Danışmanı Muhammed el-Vahibi, Suudi Arabistan'daki boşanma oranlarının son yıllarda önemli ölçüde arttığını belirtti. Vahibi şu ifadeleri kullandı “Boşanma oranının yüksek olduğu inkar edilemez. Reşit olmayan kızların evliliği, boşanmanın artmasına neden olan en önemli faktörlerden biridir. Çünkü küçükler ister kız isterse erkek olsun, sorumluluk bilincine sahip olmadan evleniyorlar" ifadelerini kullandı.


İ

Haber Ara