Dolar

32,3326

Euro

35,1213

Altın

2.302,72

Bist

9.079,97

Suud’un rehin siyaseti

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-11 17:48:39

Suud’un rehin siyaseti

Lübnan'ın Suudi Arabistan'da istifa eden başbakanı Saad el-Hariri'nin Riyad'da rehin tutulduğu iddiası Türkiye ve Ortadoğu gündeminde epey yer kapladı. Suudi Arabistan makamlarının bu iddiayı kayda değer bir seviyede yalanlanmaması ve sonrasında yaşanan gelişmeler çatışma süreci öncesinde açılacak cephelerden birinin de Lübnan olduğunu gösterdi. Zira Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmeleri çağrısında bulundu.

REHİN TUTULAN YEMEN

Hariri, Arabistan'da rehin” iddiası gerek magazinel, gerekse reel siyaset açısından Riyad'ın paradokslara dayalı paradigmasının son yansıması oldu. Ezeli düşmanı İran'a karşı Lübnan'la mevzi kazanmak isteyen Riyad yönetimi bunda başarılı olur mu; bunu zaman gösterecek. Benimse kuşkularım var! Çünkü İran'la yaşadığı sürtüşmeler Suud'a pek yaramadı.

Bunu anlamak için Lübnan'la bazı benzerlikler yaşayan en azından ‘de facto' olarak Tahran yönetiminin eline geçmeleriyle benzeşen Yemen'e bakmak yeterli. Uluslar arası kamuoyu Lübnan'ı konuşurken, İngilizce kaynaklarda eş anlamlı bir haber yer aldı: “Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi, Suudi Arabistan'da ev hapsinde rehin tutuluyor!

Peki ne uğruna? Bir hiç uğruna… Yemen'de 2015 başındaki İran destekli Husi darbesi sonrası Suudi Arabistan'ın BAE ile birlikte kurduğu koalisyon defalarca kez Yemen'e bombalar yağdırdı. Koalisyon'un bu ülkedeki hava saldırılarında yüzlerce sivil can verdi. Ancak Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon hiçbir başarı elde edemedi. Bunun sebebini ise Husi darbesine giden süreçte Suud ve BAE'nin demokratik ve kalkınmış bir Yemen istememelerinde aramak gerek…

Tıpkı Suriye'de Esed karşıtlarının ayaklanmasını destekleyen Suudi Arabistan ve BAE'nin, demokratik ve kalkınmış bir Suriye istememeleri gibi...

S.ARABİSTAN KİMLERİN ELİNDE REHİN 

Suudi Arabistan, etrafındaki ülkelerin siyasetini rehin alırken, kendi siyaset mekanizmasını tek başına işletmiyor. Hatta büyük ölçüde kendisi işletmiyor. Suudi Arabistan, Arap Baharına karşı başlatılan ‘karşı devrimler' sürecinden bu yana nisbeten küçük komşusu BAE'nin elinde… BAE'nin Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın akıl hocası… Aralarındaki oldukça derin ilişki, yakaladıkları frekans, son dönemde artan başarısızlıklarına rağmen sergiledikleri hırs, Katar karşıtlıkları bu ikiliyi beraber kılarken; Suud'u ise BAE'nin elinde rehin tutuyor.

Her ikisinin avucunda rehin oldukları Amerika Birleşik Devletleri ise olan bitenden oldukça memnun görünüyor.

 

Haber Ara