Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

'Şuşa'nın kurtuluş haberini sevinç gözyaşlarıyla karşıladım'

Rus haber ajansı TASS'ın Birinci Genel Müdür Yardımcısı Mikhail Gusman, 8 Kasım'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Şuşa'nın kurtuluşunu duyurmasıyla sevinç gözyaşlarını tutamadığını söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-13 14:55:30

'Şuşa'nın kurtuluş haberini sevinç gözyaşlarıyla karşıladım'

Rus haber ajansı TASS'ın Birinci Genel Müdür Yardımcısı Mikhail Gusman, “Şuşa'nın kurtuluş haberini sevinç gözyaşlarıyla karşıladım” dedi.

Azerbaycan Ulusal Lideri Haydar Aliyev'in Anma Günü vesilesiyle CBC'ye röportaj veren Mihail Gusman, Haydar Aliyev'le ile ilgili anılarını paylaştı ve Azerbaycan'ın ‘Büyük Vatanseverlik Savaşı'ndaki zaferinden bahsetti.

On yedi yıl sonra Haydar Aliyev ile temasa geçen herkesin hafızasını yüreğinde tuttuğunu söyleyen ünlü gazeteci Gusman, “Haydar Aliyev sadece doğum günlerinde ve yıldönümlerinde değil, çeşitli zamanlarda önemli, sorumlu kararlar verirken sanki ona danışmışım gibi hatırlanıyor. Çünkü benim Azerbaycan'da bir şahsiyet olarak oluşumum Haydar Aliyev'in cumhuriyet liderliği dönemine denk geldi” dedi.

Gazeteci Gusman, Haydar Aliyev'in savaş sırasında Azerbaycan'da ikinci kez iktidara geldiğini ve en yakın komşularıyla bile fakir ve ilişkileri kötü olan bir devlete liderlik etmek zorunda kaldığını kaydetti.

Demir iradesi ile Azerbaycan'ı birleştirmeyi ve tüm alanları geliştirmeyi başardığını belirten Gusman, “Dağlık Karabağ sorunu en çok Haydar Aliyev'i endişelendirdi” diyerek şunları söyledi:
"Ermeni ayrılıkçılarının suç eylemleri sonucunda, Dağlık Karabağ ve çevre bölgelerden yüzbinlerce kişi, sadece Azeriler değil, diğer milletlerin temsilcileri ve Ruslar da sınır dışı edildi. Bu acı Haydar Aliyev'in kalbindeydi ve eminim ki iktidara döndükten sonra, ülkenin yeniden yapılanma yıllarında, asıl amacının işgal altındaki bölgeleri kurtarmak, mültecilerin anavatanlarına dönüşü olmasıydı.”

Azerbaycan'ın İkinci Karabağ Savaşı'ndaki zaferini değerlendiren Gusman, 8 Kasım'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Şuşa'nın kurtuluşunu duyurmasıyla sevinç gözyaşlarını tutamadığını belirterek, “Faşist ayrılıkçılar anavatanımın bir bölümünü işgal ediyordu. Yakın arkadaşlarım da Karabağ savaşında öldürüldü. Bu yüzden İlham Aliyev Şuşa'nın büyük bir onurla kurtarıldığını söyleyince ağladım, milli lider babası Haydar Aliyev'in iradesini yerine getirdim. Çünkü binlerce yurttaşım için adaletin yeniden sağlanması, itibarın geri dönüşü oldu. Şimdi şehitlerin kanının yerde kalmadığına eminiz" dedi.

Azerbaycan halkının Vatanseverlik Savaşı'ndaki zaferini herhangi bir denetime tabi tutmak isteyenlerin çabalarının boşuna olacağını söyleyen Gusman, “Azerbaycan toprakları için savaştı ve sürgün edilen vatandaşlarını ana topraklarına geri verdi. Dolayısıyla Karabağ savaşı Azerbaycan halkı için bir vatanseverlik savaşıydı. Karabağ'ın kurtuluşunu ana görevi olarak gören Başkomutan İlham Aliyev'in babasının vasiyetini yerine getirmesi de çok önemliydi” dedi.

Azerbaycan'daki Zafer Geçit Töreni hakkında konuşan Mikhail Gusman, o gün Özgürlük Meydanı'nda askerlerin ve askeri teçhizatın gösterisini gururla izlediğini belirterek, "Meydanda yürüyen askerlere baktığımda, birkaç gün önce cephede olduklarını, çoğunun göğüslerinde emir aldıklarını düşündüm. Çift duygularım vardı. Bir daha Özgürlük Meydanı'nda yürümeyecek, Zafer uğruna ölen şehitlerin yüzleri, o gün meydanda yürüyen askerlerin yüzlerine bırakıldı ”dedi.

Sonuç olarak Gusman, Azerbaycan ve Rusya Devlet Başkanları İlham Aliyev ve Vladimir Putin'in Dağlık Karabağ sorununun sona erdiğini duyurduklarını hatırlattı. Ermenistan liderliğinin bu görüşü paylaşmasını umduğunu, Azerbaycan ve Türkiye Cumhurbaşkanları İlham Aliyev ile Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgede bir işbirliği platformu kurma önerilerinin gerçekleşmesini ve nihayet Güney Kafkasya'da barışın hüküm sürmesini umduğunu ifade etti.

Kaynak: Azvision.az

 

 

Haber Ara