Dolar

32,5743

Euro

35,0169

Altın

2.428,43

Bist

9.722,09

Suruç bombacısı için önemli iddia

Olay yerinde bulunan bir erkek başı eylemcinin kadın kılığına girmiş bir erkek olabileceği ihtimali öne sürüldü...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-21 03:49:50

Suruç bombacısı için önemli iddia

Suruç'ta 31 kişinin hayatını kaybettiğ, yüzlerce kişinin yaralandığı bombalı saldırıyla ilgili önemli ipuçlarına ulaşıldığı belirtildi. Emniyetin kadın bombacılar uyarısında bulunduğu, saldırıyı gerçekleştiren kişinen de kadın kılığına girmiş bir erkeğin olduğu iddia ediliyor.

Milliyet'te yer alan haber göre; Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde yaşanan ve 31 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan patlama olayında “intihar saldırısı” iddiası gündeme gelirken Emniyet Genel Müdürlüğü'nün çatışma bölgeleriyle bağlantılı olan ve canlı bomba olma ihtimali bulunan 4 kadın şüphelinin bilgilerini illere gönderdiği ortaya çıktı. “Feda eylemi” adı altında eylem yapmayı planladığı belirlenen kadınların, henüz kimliği tam tespit edilemeyen ve kadın kıyafeti giydiği belirtilen eylemcilerden olup olmadığı araştırılıyor. Görüntüleri inceleyen polis, basın açıklamasına katılan gençlerin ifadeleri doğrultusunda kalabalığın arasında bulunan, çevredekilerin tanımadığı uzun sakalları olduğu belirtilen bir kişi ile, yine kapalı giyimli bir kadının kim olduğunu araştırıyor. Emniyetin araştırdığı isimlerin IŞİD'le bağlantılı olduğu belirtiliyor.

KAFATASI BULUNDU

Yapılan çalışmalarda patlamanın olduğu noktaya yakın bir yerde gövdeden ayrılmış ve tamamına yakını parçalanmış bir erkek cesedine ait baş bulundu. Bulunan bu baş parçası nedeni ile saldırının kadın kılığına girmiş bir erkek tarafından gerçekleştirilmiş olabileceği değerlendirildi. Patlamanın tahrip gücünün çok yüksek olması neden ile bölgedeki cesetlerde büyük oranda tahrip olduğu öğrenildi. Uzman ekipler bu baş parçasının eylemciye mi yoksa saldırıda hayatını kaybedenlerden birisine mi ait olduğunu belirlemeye çalışıyor.

BİLYE YERLEŞTİRİLMİŞ

Olay yerinde canlı bomba saldırısını gerçekleştiren eylemciye ait olduğu sanılın iki parmakta bulundu. Parmakların ince yapılı olması ve görgü tanıklarının bir kadının kendini patlatmış olabileceği yönündeki ifadeleri eylemcinin iddia edildiği gibi 18 yaşlarında bir kadın olup olmadığı kuşkusuna da yol açtı.

Saldırının hücum yeleğinin üzerine sarılmış çok sayıda el bombasının patlatılması sonucu gerçekleştirildiği sanılıyor. Yine hücum yeleğinin üzerine parça tesiri yaratması için bilye ve metal parçaları yerleştirildiğinden kuşkulanılıyor. Bulunan parmakların hücum yeleğinin bombaların parçaları ile birlikte elde edildiği ifade edildi. Ancak akşam saatlerinde bir erkeğe ait olduğu sanılan baş parçasının bulunması soru işaretlerini arttırdı. Görgü tanıklarının yanılma payını da bırakan polis eylemcinin parçalarının eşleştirmeye ve kayıtlardan kimliğini tespit etmeye çalışıyor.

IŞİD TEHDİT ETMİŞ

İstihbarat birimleri IŞİD'e yakın yaklaşık 15-20 gün önce açılmış bazı sosyal medya hesaplarını da tespit etti. Bu hesaplardan Türkiye'nin son dönemde IŞİD'e yönelik operasyonlarının, sınırdaki hareketliliğinin IŞİD mensuplarının yakalanmasının eleştirildiği, yine sol grupların Kobani'ye yönelik yardım kampanyalarına izin verilmesine tepki gösterildiği anlaşıldı.

EMNİYET KADIN EYLEMCİLER İÇİN UYARMIŞ

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), kısa süre önce il emniyet müdürlüklerine gönderdiği iki ayrı yazıyla, birimlerini IŞİD'le bağlantılı kadın intihar eylemcilerine karşı uyarmış.

Bu yazılardan ilkinde, EGM'nin birimleri Sevim Oktay isimli kadın hakkında uyardığı ortaya çıktı. Çatışma bölgeleriyle bağlantılı Ramazan Oktay'ın eşi Sevim Oktay ve çocuklarıyla birlikte yasadışı yollardan Suriye'ye gittiği belirtilen yazıda, Ramazan Oktay'ın Mayıs ayı içinde koalisyon güçlerince Tel Abyad'a düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybettiği bilgisine yer verildi.

Yazıda, Ramazan Oktay'ın yaşamını yitirmesinin ardından eşi Sevim Oktay'ın koalisyon uçaklarının hava sahasını kullanması ve Peşmerge güçlerinin Ayn El Arab'a geçişlerini sağladığı için Türkiye'yi hedef aldığı ve eşinin ölümünden Türkiye'yi sorumlu tuttuğu yönünde bilgiler alındığı ifade edildi. İkinci yazıda ise, intihar eylemi yapabilecek 3 kadının ismine yer verildi. EGM'nin yazısında, IŞİD yanlısı Fadime Kurt, Özlem Yılmaz ve Nuray Demirel'in, IŞİD bünyesinde yaşamını yitiren kişilerin ölümünden ve Peşmerge güçlerinin Suriye geçişlerine izin verildiği için devlet yetkililerini sorumlu tuttukları açıklandı. EGM'nin yazısında, “şahısların, davası uğruna kendilerini feda edebilecekleri” görüşüne yerverildi. Her iki yazıda, gerekli güvenlik önlemlerinin alınması tailmatı verildi. Yazılarla birlikte, ilk kez IŞİD'le bağlantılı kadın intihar eylemcilerinin varlığı da ortaya çıkarılmış oldu.

Haber Ara