Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Suriyelileri medya öcüleştiriyor!

Son günlerde Ankara ve İstanbul’da artan Suriyeli mülteciler ve yerli halk arasındaki gerilim, medyanın Suriyelilere yönelik tutumunu gündeme getirdi. Timeturk, Suriyeliler dosyasını açıyor!..

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-07-05 19:37:48

Suriyelileri medya öcüleştiriyor!

Timeturk Haber Merkezi

Ankara Demetevler ve İstanbul Büyükçekmece'de Suriyeli mülteciler ve yerli halk arasında yaşanan gerilim, Suriyeli mültecilere yönelik günden güne artan ötekileştirici dili gündeme getirdi. Suriye'de 2011 yılında barışçıl kitle gösterileriyle başlayıp ardından iç savaşa evrilen olaylar 6'ncı yılını geride bırakırken, Türkiye'de yaşayan 3 milyonu aşkın Suriyeli mülteci; -durumları Lübnan ve Mısır'daki vatandaşlarından daha iyi olsa da- pek çok temel haktan yoksun olarak Türkiye'de hayatta kalma mücadelesi veriyor.

MEDYA SURİYELİLERİ ÖTEKİLEŞTİRİYOR

Ortadoğu'da artan kargaşa ortamı sonucu Türkiye; Libya, Mısır, Yemen gibi çok sayıda ülkeden göç alırken; bunun diğerleriyle kıyaslanamayacak düzeyde bir kısmını Suriyeliler oluşturdu. Büyük bir kısmı 4 yıla yakın bir süredir Türkiye'de yaşayan Suriyelilere yönelik, medya üzerinden kullanılan ötekileştirici dil dikkat çekiyor.

Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Göksel Göker ve Savaş Keskin'in 2015 yılında İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi'nde yayımladıkları “Haber Medyası ve Mülteciler: Suriyeli Mültecilerin Türk Yazılı Basınındaki Temsili” başlıklı makale bu kapsamda dikkat çekici veriler içeriyor. Hürriyet, Posta, Zaman (kapatıldı), Yeni Şafak ve Cumhuriyet gazetelerinin örneklem olarak seçildiği ve 1 Ocak 2015 – 30 Haziran 2015 arasındaki 6 aylık dönemin baz alındığı makaleye göre medyada Türkiye'de yaşayan Suriyelilere yaklaşım genel olarak olumsuz! Hürriyet Gazetesi'nde Suriyeliler hakkında yapılan haberlerin yüzde 25'i olumlu, yüzde 75'i olumsuz; Zaman'da yüzde 3 olumlu, yüzde 97 olumsuz, Yeni Şafak'ta yüzde 44 olumlu, yüzde 56 olumsuz; Posta'da yüzde 17 olumlu, yüzde 83 olumsuz; Cumhuriyet'te ise yüzde 13 olumlu, yüzde 87 olumsuz olarak yansıyor.

SURİYELİLER, MEDYADA SİYASETİN PARÇASI

Suriyeliler hakkındaki haberlerin bir diğer boyutu ise haberlerin siyasi eleştiri maksatlı yazılması… İncelemeye konu olan gazetelerin haberlerindeki siyasi eleştiri içeren haber oranı yüzde 67'yi buluyor. Bu durum gazetelerde yayınlanan görgü tanığı/uzman görüşlerine de yansıyor. Cumhuriyet gazetesine Suriyeliler hakkında görüş verenlerin yüzde 92'si mülteciler hakkında olumsuz görüş bildirirken, bu dönem içerisinde Zaman gazetesinde yayımlanan görüşlerin yüzde 100'ünün olumsuz olduğu yansıyor. Kitle gazeteleri arasında tasnif edilen Hürriyet gazetesinde ise olumsuz haber oranı yüzde 60. Türkiye'deki diğer muhalif yayın organları Birgün, Yurt, Aydınlık, Sözcü gibi gazetelerde de Suriyeliler hakkında çok sayıda olumsuz habere rastlanıyor.

VERİLER YALANLIYOR: SADECE YÜZDE 1,32

Resmi veriler ise Türkiye'deki medyanın bu tutumunu açıkça yalanlıyor. İçişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada Suriyelilerin parçası olduğu suç oranlarının abartılarak toplumda infial oluşturulmaya çalışıldığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Suriyelilerin karıştıkları olayların Türkiye'deki toplam asayiş olaylarına oranı 2014-2017 arasında yıllık ortalama %1,32'dir. Bu olayların önemli bir kısmı kendi aralarındaki anlaşmazlıklardan kaynaklanan olaylardır. Ayrıca 2017'de Suriyelilerin karıştıkları suç olaylarında, nüfuslarındaki artışa rağmen bir önceki yılın ilk 6 ayına oranla %5'lik bir azalma olmuştur. Ülke genelinde 17 ve 27 Mayıs tarihlerinde 2 defa gerçekleştirilen Huzurlu Sokaklar uygulamalarında dilencilik suçuyla ilgili olarak toplam 3 bin 46 kişiye işlem yapılmış, bunlardan ilk uygulamada 149 kişinin, ikinci uygulamada ise 230 kişinin Suriyeli olduğu tespit edilmiş, gerekli adli ve idari işlemler yapılmıştır. Ayrıca yakalananlardan bazılarının Suriyeli kılığına girmiş şahıslardan oluştuğu anlaşılmıştır.”

 

Haber Ara