Dolar

32,5741

Euro

34,7584

Altın

2.501,48

Bist

9.693,46

Suriyelilere yeni kimlik: Kayıtlar güncellenecek

Türkiye'ye sığınan Suriyeli vatandaşlar için Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nden önemli bir düzenleme getiriliyor. Daha önce verilen geçici koruma kimlikleri yeni bilgilerle güncellenecek. Bu kapsamda Suriyeliler kamu hizmetlerinden de daha sağlıklı yararlanabilecek.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-28 09:58:22

Suriyelilere yeni kimlik: Kayıtlar güncellenecek

Türkiye, 3 milyondan fazla Suriyeli'ye ev sahipliği yapıyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, 54 ilde Suriyelilerin kayıtlarını güncelliyor. Suriyelilerin veri güncelleme işlemleri kamu hizmetlerine daha sağlıklı bir şekilde ulaşmaları açısından önem taşıyor. Güncelleme işlemleri gerçekleştirilen Suriyelilere yeni geçici koruma kimlik belgesi düzenlenecek. Güncelleme işlemi yapmayanlar barınma, sağlık, eğitim, çalışma ve sosyal yardımlardan faydalanamayacak ve kişiyi yasa dışı bir statüye sokacak.

KAMU HİZMETİNE DAHA RAHAT ULAŞILACAK

Suriye'de 6 yıldan beri iç savaş devam ediyor. Savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısı 3 milyonu aştı. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Suriyelilerin kayıtlarını güncelleme işlemini başlattı. Suriyelilerin veri güncelleme işlemleri kamu hizmetlerine daha sağlıklı bir şekilde ulaşmaları açısından çok önem taşıyor.Kayıt güncelleme, Türkiye'deki geçici koruma kapsamında kayıtlı olan ve geçici koruma kimlik belgesi sahibi Suriyelileri kapsıyor.

YENİ KİMLİK BELGESİ VERİLECEK

Güncelleme işlemleri gerçekleştirilen Suriyelilere yeni geçici koruma kimlik belgesi düzenlenecek. Bulundukları illerde güncelleme işlemleri tamamlandığı halde bilgilerini güncellemeyen Suriyeliler hak ve hizmetlere erişim konusunda sorun yaşayabilecek.

GÜNCELLEMEYEN 'KAYIT DIŞI' STATÜSÜNE DÜŞECEK

Suriyelilerin barınma, sağlık, eğitim, çalışma ve sosyal yardım gibi benzer hizmetlerden faydalanmaya devam edebilmeleri için kayıtlarını güncellemeleri gerekiyor. Güncelleme işlemi yapmayan kişileri sistem, Türkiye'den ayrıldığını düşünebilir ve geçici koruma statünüzü dondurabilir. Bu da kişiyi yasa dışı bir statüye sokacak ve haklara, hizmetlere ve mevcut yardımlara erişimini engelleyecek.

  • 54 İLDE GÜNCELLEME İŞLEMİ DEVAM EDİYOR
  • Türkiye'de geçici koruma altında bulunan Suriyelilerden; Ankara, Kocaeli, Konya, Kahramanmaraş, Afyonkarahisar, Adana, Ağrı, Aksaray, Amasya, Antalya,Mersin, Ardahan, Artvin, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Çankırı, Çorum, Düzce, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, Muş, Niğde, Ordu, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Yozgat, Zonguldak illerinde yaşayanların bulundukları illerde bulunan İl Göç İdaresi Müdürlüklerinde güncelleme işlemleri gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu iller dışındaki yerlerde güncelleme işlemeleri henüz başlamadı.

YASAL İŞLEM UYARISI

Kayıt güncelleme için, aile reisi ve üyelerine ait geçici koruma kimlik belgesi varsa yabancı tanıtma belgesi, pasaport, Suriye kimliği vb. tüm bilgi ve belgeler ile Göç İdaresi genel Müdürlüğüne başvuru yapılacak. Sahte belge kullanarak, hile ve aldatma yoluyla kayıt güncelleme yapıldığı tahdirde adli ve idari işlem yapılacak. Güncelleme esnasında tüm aile üyelerinin kayıt merkezinde hazır bulunacak. Türkiye'de kaldığı süre boyunca Türkiye'nin kanun ve kurallarına uyma yükümlülüğü bulunuyor.

Kayıt bilgilerini güncellenmesi ile yeni "Geçici Koruma Kimlik Belgesi" verilecek. Bilgiler kişisel verilerin korunmasına dair Türk mevzuatına göre veriler korunacak.

Haber Ara