Dolar

32,4898

Euro

34,7405

Altın

2.490,11

Bist

9.504,70

Suriyeli muhalifleri Soçi'de Türkiye temsil edecek

Suriyeli muhalifler, Soçi Kongresi'ne katılmama kararı aldı ve kongrede temsil yetkisini Türkiye'ye verdi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-30 12:46:52

Suriyeli muhalifleri Soçi'de Türkiye temsil edecek

Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Suriye Uilusal Diyalog Kongresi'ne katılmak üzere Türkiye'den giden muhalefet heyeti, havalanına ve kongre merkezine yerleştirilen rejim bayraklı resim ve logolara tepki göstererek, ülkeye giriş yapmak istemedi. Muhalifler havalanında beklerken, Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Rusya ile görüşmeye başladı. Bu nedenle Kongre'ye katılmama kararı alan muhalefet heyeti, kendisini temsil etme yetkisini Türk heyetine verdi. Kongre'de ilan edilmesi beklenen anayasa komisyonunun oluşturulmasına dair çalışmaların Türkiye tarafından takip edileceği bildirildi.

ÇAVUŞOĞLU LAVROV İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Lavrov arasında bugün ikinci telefon görüşmesi gerçekleşti.

Kongreye katılmak üzere dün gece saatlerinde Ankara'dan Soçi'ye gelen Arap, Türkmen ve Kürt muhalifler, havaalanındaki afişlerde yalnızca rejim bayrağının yer aldığını görmeleri üzerine çıkış yapmayı reddetmişti.

Öte yandan, dün öğle saatlerinde Soçi'ye ulaşan Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın da muhalefetin katılım sorunu nedeniyle kongrede bulunup bulunmamaya henüz karar vermediği öğrenildi.

Basın mensuplarına dağıtılan programa göre, açılış seramonisinin ardından kongrenin, Rus akademisyen Vitaly Naumkin ve eski diplomat Aleksandır Aksenerok'un Rusya'nın Ortadoğupolitikasına ilişkin bilgilendirmesiyle sürmesi öngörülüyor. İlerleyen oturumlarda Suriyeli delegelerin gerginliği azaltma bölgeleri, anayasa reformu, Kongre'nin hedefleri, sivil toplumun barış sürecine katkıları, dini grupların hakları, "Kürt sorunu" ve uzlaşma için uluslararası çabalar gibi başlıklarda sunumlar yapması planlanıyor.

Haber Ara