Dolar

32,3462

Euro

35,0564

Altın

2.309,54

Bist

9.079,97

Suriyeli muhalifler stratejik ilçeyi ele geçirdi

Suriyeli muhalifler, Şam-Hama-Halep bağlantısı üzerinde bulunan stratejik Morik ilçesinin kontrolünü ele geçirdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-05 15:04:09

Suriyeli muhalifler stratejik ilçeyi ele geçirdi

AA'nın yerel kaynaklara dayandırdığı habere göre, Hama'nın kuzeyindeki Morik'in tamamı dün gece başlayan yoğun çatışmaların ardından muhaliflerin eline geçti. Rus savaş uçaklarının hava desteğine rağmen yenilgiye uğrayan rejim ordusunun, birliklerini Hama'nın kuzeyindeki Soran beldesine doğru çektiği bildirildi.

İlçe, başkent Şam, Hama ve Halep'i birbirine bağlayan yol üzerinde bulunuyor.

Rejim, Şam'ın doğu ve güneybatısında muhalifler, güneyinde ise IŞİD ile çevrili. Hama'nın büyük bir kısmının rejim güçlerinin kontrolünde bulunmasına karşın kuzeybatısında, Lazkiye'ye giden yolda yer alan Gab Ovası'nın üçte biri muhaliflerin denetiminde. Esed güçleri Halep'te ise kent kırsalının güneydoğusunu kontrol ediyor ancak kuzeyde ve batıda muhalifler, doğuda ise IŞİD tarafından kuşatma altında tutuluyor. Dolayısıyla ilçe, rejim tarafından "ülkenin kuzeyine açılan kapı" olarak niteleniyor.

Rejim için askeri açıdan da önem taşıyan Morik, aynı zamanda kuzeybatı ucundaki Gab Ovası'nın güney ucuna da ikmal verebilecek konumda. Morik, rejimin Halep ve İdlib'teki muhalif hedefleri vuran uçaklarının kalktığı Hama Havaalanı'na yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İlçe, Hama'nın kuzeyindeki Hatab beldesinde rejime ait askeri kışlalara da yakın.

Morik, bir sene muhaliflerin elinde kaldıktan sonra 2014'ün mart ayında tekrar rejimin kontrolüne geçmişti.

Haber Ara