Dolar

32,3660

Euro

34,9990

Altın

2.324,23

Bist

9.079,97

Suriyeli muhalif Nusayrilerden yeni oluşum

Suriyeli muhalif Nusayrilerden yeni oluşum

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-21 22:17:11

Suriyeli muhalif Nusayrilerden yeni oluşum
Suriyeli muhalif Nusayriler, "Suriye'nin Yarını" isimli oluşum için İstanbul'da bir araya geldi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) da destek verdiği toplantıda Suriye muhalefetinin önde gelen isimlerinin yanı sıra halkın farklı kesimlerinden temsilciler de hazır bulundu.

SMDK Başkanı Halit Hoca, otelde düzenlenen toplantıda, yeni oluşumun muhalif devrimci güçlerin yanında, rejim ve terörün oluşturduğu mevcut durumdan çıkışın ve istikrarın sağlanmasına katkı verecek şekilde Suriye muhalefetini güçlendirecek rol oynamasını umduğunu söyledi.

Bu aşamada muhalefetin yeniden, Suriye'nin geçmiş yıllarda kaybettiği yüksek kimliği oluşturmak için çalışması gerektiğini belirten Hoca, bu kısır döngüden ancak vatanın inşası için gerçek anlamda gerçekleştirilecek istişarelerle çıkılabileceğini vurguladı.

Rejimin geçen yıllarda ülkeyi bölmek için çalıştığına dikkati çeken SMDK Başkanı, terör ve tasalluttan uzak yeni Suriye için çalıştıklarını, barış, adalet, ülkenin yeniden imarı ve yeni anayasa için halkın tüm kesimlerini kapsayan refah, özgürlük ve hukuk istediklerini anlattı.

Hoca, Cenevre Anlaşması temelinde Suriye'deki siyasi sürecin hızlandırılması için gelecek günlerin önemli dönüm noktası olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Mevcut durum, içinden çıkılmaz hal aldı. İran işgalini tamamlayan Rus işgali var. Silahlar arttı. Yıkım öncekinden çok daha fazla. Müzakere masasına dönmeden önce şu aşamada devrim güçlerinin geçiş sürecine yönelik siyasi tutumunu birleştirmesi zaruri ihtiyaç haline geldi."

Hoca, Nusra Cephesi'ne de "terör örgütü DAEŞ'ten aşağı kalmayan, geçmişi suçlarla dolu ve terör operasyonlarını üstlenen El Kaide" ile bağını koparması çağrısında bulundu.

- "Tüm vatan evlatlarıyla bizi bir araya getiren hedeflere ve ilkelere kitlendik"

Suriye Türkmen Hareketi Başkan Yardımcısı Tarık Cevizci de Suriyeli Türkmenler olarak devrimin her aşamasında var olduklarını belirterek, "Siyasi kurumlar ve Türkmen sivil toplum kuruluşları da bu aktif katılımın bir parçasıydı. Bu çerçevede uğrunda yola çıktığımız ve tüm vatan evlatlarıyla bizi bir araya getiren hedeflere ve ilkelere kitlendik" diye konuştu.

Türkmen Dağı bölgesinde oturan Türkmen halkla komşu köylerde yaşayan Nusayriler arasındaki tarihi dostluğa dikkati çeken Cevizci, Suriye rejiminin tüm çabalarına rağmen taraflar arasında fitne tohumu ekmeyi başaramadığını kaydetti.

Açılış toplantısının ardından AA muhabirine konuşan, hareketin kurucularından Suriyeli yazar Fuad Hamira da "Herkesin tek vücut olmak için çalışması lazım. Bu kapı, farklı gruplardan her Suriyeli'ye açık" dedi.

Hamira, bu yeni oluşumun siyasi hareket olduğunu ve Nusayrilerin tarihinde, önemli aktivistleri bünyesinde barındıran ve hedeflere sahip ilk temsil olduğunu vurgulayarak, "Esed ailesi, 50 yıl boyunca Nusayrilerin sembollerinin içini boşalttı, dini sembollerini istihbarat unsuruna çevirdi" ifadesini kullandı.

Hamira, Esed sonrası sürece hazırlık için bu sembolleri yeniden oluşturmak istediklerini sözlerine ekledi.

"Suriye'nin Yarını" hareketi, kurucuları Nusayrilerden oluşmasına rağmen, tüm oluşumlara kapısını açarak Suriye muhalefetinin yeni kolu olmayı hedefliyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara