Dolar

32,3746

Euro

34,9953

Altın

2.324,31

Bist

9.079,97

Suriyeli Kürtler'den 6 aylık yeni plan

Suriyeli Kürtlerin Suriye'de BM'den bağımsız olarak gerçekleştirecekleri planın detayları ortaya çıktı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-13 00:59:01

Suriyeli Kürtler'den 6 aylık yeni plan

Suriye'de bir yandan ateşkes kararı bir yandan da içsavaş yer devam ederken, Suriyeli Kürtlerin federasyon planlarının tartışmaları da devam ediyor.

Amerikanınsesi.com'da yer alan habere göre; Suriyeli Kürtler'in planları Birleşmiş Milletler öncülüğündeki diplomasiden bağımsız bir biçimde şekilleniyor. Türkiye ve Amerika Suriyeli Kürtler'in federasyon planlarına en çok itiraz eden ülkeler arasında bulunuyor.

Yeni hükümeti kurmaya öncülük eden Kürt yetkililerden Hediye Yusuf, Batı'nın bu plana tam destek vermesi gerektiğini söyledi.

Hediye Yusuf, “Düşman tarafların bu projeyi desteklemesini beklemiyoruz” dedi ama federalizm ve birlik tecrübesi yaşayan Batılı ülkelerin böyle bir projeyi desteklemesini beklediklerini söyledi.

Suriyeli Kürtler, 2011'de başlayan iç savaşta en organize askeri deneyime sahip grup oldu. PYD ve askeri kanadı YPG, ülkenin kuzeyinde üç bölgeyi kontrol altında tutuyor. Bu bölgelerde bölgesel yönetimler oluşturulmuş durumda. Yusuf IŞİD'in çekildiği bölgelere de federal yönetimin yayılmasını umuyor. YPG ayrıca, Amerika için IŞİD ile mücadelede önemli bir ortak konumunda. Örgüt Demokratik Güçler Birliği'nin omurgasını oluşturuyor.

Bununla birlikte YPG, Amerika'dan siyasi destek alabilmiş değil. Amerika, Türkiye ile YPG konusunda farklı politika izliyor.

Amerika Suriye'de yarı özerk bölgelere karşı olduğunu açıklamıştı.

PYD de Türkiye'nin isteği doğrultusunda Suriye barış görüşmelerinin dışında tutulmuştu.

Hediye Yusuf, federal yönetim oluşturma kararında Arap köyleri de dahil büyük ölçüde IŞİD'den geri alınan bölgelerin etkili olduğunu belirtiyor.

Yusuf, birçok bölgenin kurtarıldıktan sonra daha geniş ve kapsamlı sisteme ihtiyaç olduğunu kaydediyor. Hediye Yusuf bu sistemi, bütün gruplara haklarını verecek, kendi yönetimlerinde temsil edilebilecekleri bir sistem olarak nitelendiriyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara