Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Suriyeli çocuklar İstanbul'da bayramlaştı

Suriyeli çocuklar İstanbul'da bayramlaştı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-19 12:43:15

Suriyeli çocuklar İstanbul'da bayramlaştı
Suriye Dernekler Platformu, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak İstanbul'a yerleşen Suriyeli ailelerin çocukları için bayram etkinliği düzenledi.

Çukurcuma Parkı'nda düzenlenen etkinlikte, savaş mağduru çocuklar, halat çekme ve çuval gibi yarışmalar yaptı. Çocuklara, aileleri, öğretmenleri, derneklerde görev alan gönüllü sosyolog ve psikologlar da eşlik etti.

Suriye Dernekler Platformu Başkanı Mehti Davut, yaptığı açıklamada, platform olarak savaşta yetim kalan veya ailesiyle İstanbul'da yaşayan çocuklara Ramazan Bayramı'nın güzelliğini yaşatmak ve ülkelerindeki acıları unutturmak için böyle bir etkinlik düzenlediklerini söyledi.

Bir amaçlarının da çocukların ailelerini kaynaştırmak olduğunu belirten Davut, şöyle konuştu:

"Yetim çocukları özellikle davet ettik. Bayram etkinliğinde İstanbul'daki tüm Suriyeli çocukları bir araya getirmeye çalıştık. Yaşlarına ve cinsiyetlerine göre çocuklara hediyeler dağıtacağız. Buradaki çocukların sesi olmak istedik. Çocuklar acı içinde. Buradaki çocuklar, bizim ve Türk halkının yardımıyla savaş travmasını atlatabilir."

- "Aileler, çocukları ölmesin diye yurtlarını terk etti"

Davut, Suriye'de 5 yıldır devam eden savaşın en çok çocukları etkilediğini ifade etti.

Ailelerin, özellikle çocukları için Suriye'den kaçıp Türkiye'ye geldiğini vurgulayan Davut, şöyle devam etti:

"Aileler, çocuklarının gözlerinde korkuyu gördükleri için çocukları ölmesin diye yurtlarını, evlerini terk etti. Çocuklar, aileler için büyük bir etki. Beşşar Esed de bunu bildiği için sürekli okulları, parkları, çocukların toplu bulunduğu yerleri bombalıyor. Savaş, çocukların üzerinde büyük bir travmaya neden oldu. Savaşın başlamasıyla platform içindeki dernekler, başta çocuklara olmak üzere ailelere de psikolojik destek veriyor. Platformdaki 28 dernek hem Suriye'de hem de Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Sağlık, eğitim, gıda yardımı, mesleki eğitim, sosyal, kültürel ve diğer konularda platformda yer alan dernekler çalışma yapıyor."

- "Savaşta çok çocuk öldü"

İstanbul'a 2 yıl önce yerleşen 2 çocuk babası Osame Halit ise bayramda böyle bir etkinliğin düzenlenmesinin hem çocuklar hem de aileleri için olumlu olduğunu aktardı.

Çocukların, Suriye'deki savaşın mazlumları olduğunu vurgulayan Halit, "Bu etkinlikle biraz eğlenecekler. Çeşitli hediyeler verilecek. Bunlar da çocukları çok sevindirecek. Savaşta çok çocuk öldü. Buraya gelenlerin hali ise çok kötüydü. Çocuklar, hayatlarında görmeyecekleri şeylere çok küçük yaşta tanık oldular. Uçak gördüler, patlayan bombaları gördüler. Ölümü, kanı gördüler. Bu faaliyetlerle orada yaşadıklarını ve gördüklerini unutturmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Halit'in kızı 2 yaşındaki kızı Benan ise 5 yaşındaki abisi Hasan ile komşuları ziyaret ederek bayramda şekerleme topladıklarını ve bu şekerlemeleri çok beğendiğini söyledi.

- "Suriye'yi çok özlüyorum"

Bayramlaşmaya katılan 10 yaşındaki Tacettin Abdul da etkinlik sayesinde güzel bir gün geçirdiklerini belirtti.

Ailesiyle 2,5 sene önce savaştan kaçarak İstanbul'a yerleştiklerini anlatan Abdul, "Suriye'de şu anda zulüm sürüyor. İnşallah biz büyüdüğümüzde bu zulme son vereceğiz. Etkinlik çok güzel, bayram da güzel geçti. Diğer ülkeler bize kapılarını kapatırken sadece Türkiye bizi istedi. Buradaki arkadaşlarım da çok iyi. Bugün top oynadık, ip çektik, eğlendik. Suriye'yi çok özlüyorum" diye konuştu.

Parkta gönüllerince eğlenen 250 çocuğa etkinliğin sonunda patlamış mısır, limonata, demir hindi şerbeti, Suriye'ye özgü pişirilmiş bakla, nohut, meyve suyu, hurma ikram edildi ve çeşitli hediyeler verildi.

Haber Ara