Dolar

32,6224

Euro

34,7207

Altın

2.520,22

Bist

9.524,59

Suriyeli akademisyenler, SDÜ'de ders verebilecek

Suriyeli akademisyenler, SDÜ'de ders verebilecek

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-10 17:26:24

Suriyeli akademisyenler, SDÜ'de ders verebilecek
Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar arasından seçilen 30 akademisyen, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) tarafından geliştirilen proje kapsamında oryantasyon programına alındı. Program kapsamında belirlenecek şartlara uyanlar, üniversitede ders verebilecek.

SDÜ, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan 2 milyonu aşkın Suriyelilerin arasındaki belli akademik birikime sahip kişilerin belirlenmesi için çalışma başlattı. İnsani Yardım Vakfı (İHH) ve Diyanet İşleri Başkanlığıyla irtibata geçen görevliler, sığınmacılar arasında belirlenen şartlara uygun 500 kişiye ulaştı. Yapılan mülakatla sayıları 30'a inen akademisyenler, SDÜ'de oryantasyon programına alındı. Üniversitedeki çalışmalar ve işleyiş hakkında bilgi alan akademisyenler arasından belirlenecek şartlara uyanlar, SDÜ'de ders verme imkanına sahip olacak.

SDÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Songur, Suriyeli akademisyenler için fakültede düzenlenen oryantasyon programında gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin insanı ve İslami vazifesini her anlamda yapmaya çalıştığını dile getirdi.

Avrupa ülkelerinin kendilerine gelen mültecileri gördükten sonra Türkiye'nin ne kadar büyük bir görev üstlendiğini anladıklarını belirten Songur, Türkiye'nin Suriyeliler için yaptıklarının yadsınamayacağını ifade etti.

Sığınmacılar arasında kalifiye insanlar bulunduğunu, Türkiye'nin profesör, doçent ve doktorasını tamamlamış sığınmacılara sahip çıkması gerektiğini aktaran Songur, şunları kaydetti:

"Bunlar arasında Malezya'da, Avrupa ülkelerinde hocalık, dekanlık yapmış insanlar var. Biz bunlardan nasıl faydalanırız, onlar bizden nasıl faydalanır, bunu düşündük. Onları tanımaya çalışıyoruz. Onlar bize, biz onlara nasıl katkı sağlarız, bunu görmek için çalışıyoruz. Çalışmada grup, üniversitemizi geziyor. Onlara üniversite çalışmaları konusunda bilgi vereceğiz. 5 yıl önce böyle bir liste istediğimizde bize 'Geç kaldınız' demişlerdi. Savaşın başladığı yıllarda Amerika, birinci sınıf beyinleri aldı. Hemen ardından Almanya ve Fransa. Bizim de kalanlarına sahip çıkmamız gerekiyor."

Haber Ara