Dolar

32,5780

Euro

34,7940

Altın

2.508,75

Bist

9.693,46

Suriye Türkmen Meclisinden uluslararası topluma Türkmendağı çağrısı

Suriye Türkmen Meclisi, Esed rejimi ve destekçilerinin Suriye'nin Lazkiye ilinin Türkmendağı (Bayırbucak) bölgesinde demografik yapıyı değiştirmeye çalıştığını bildirdi- Suriye Türkmen Meclisi:-'Rejim ve müttefiklerinin ağır bombardımanı sonucunda sürgün edilen Türkmenlerin boşaltmak zorunda kaldıkları Bayırbucak köylerimize Türkmen olmayan, yabancı unsurlar yerleştirilmeye çalışılmaktadır'- '

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-07-30 15:19:31

Suriye Türkmen Meclisinden uluslararası topluma Türkmendağı çağrısı
Suriye Türkmen Meclisi, Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin Suriye'nin Lazkiye iline bağlı Türkmendağı (Bayırbucak) bölgesinde köylerini terk etmek zorunda kalan Türkmenlerin evlerine yabancıları yerleştirmeye çalıştığını belirterek, uluslararası kuruluşlara bölgedeki demografik yapının değiştirmesine engel olmaları için çağrı yaptı.

Suriye Türkmen Meclisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, yoğunlukla Lazkiyeli Türkmenlerin yaşadığı Türkmendağı bölgesinin demografik değişim tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Rejim ve müttefiklerinin ağır bombardımanı sonucunda sürgün edilen Türkmenlerin boşaltmak zorunda kaldıkları Bayırbucak köylerimize Türkmen olmayan, yabancı unsurlar yerleştirilmeye çalışılmaktadır. Suriye Türkmen Meclisi olarak başta uluslararası kurum ve kuruluşlar olmak üzere garantör ülkeleri ve tüm insanlığı, bu suça engel olmaya çağırıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Suriye Türkmen Cephesi, rejim ve destekçilerinin Türkmenlerin evlerini başkasına verme çalışmasının Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsü'nün 7. ve 8. maddeleri gereğince savaş suçu sayıldığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Suriye'deki Türkmen bölgelerinin önce insansızlaştırılıp ardından Türkmensizleştirilmesi asla kabul edilemez. Elimizden zorla alınan her karış toprağımızı geri alana, köylerimize geri dönene kadar mücadelemiz sürecektir."

- Rejim Türkmendağı'nın tamamını ele geçirmek istiyor

Öte yandan, geçen hafta muhaliflere yakın kaynaklar, Esed rejimi ve destekçisi İran'ın komutasındaki yabancı terörist gruplar ve başını terörist Mihraç Ural'ın çektiği THKP-Acilciler Grubu, Türkmendağı'nı tamamen ele geçirmeye yönelik hazırlık yaptığını bildirmişti.

Esed rejimi 2015'in son aylarında Rusya'nın hava desteğiyle Türkmendağı'nın yüzde 85'ini ele geçirmişti. Bölgede yaşayan 20 bin civarında Türkmen ve Arap, Türkiye'ye göç etmek zorunda kalmıştı.

Türkmendağı'nda muhaliflerin elinde Çümeren, Kelez, İsapınarı, Sallur, Yamadı, Karamanlı köyleri ile Zeytincik, Ciptoroz ve Kalaba çiftlikleri bulunuyor.

Lazkiye ilinin kuzeyindeki Türkmendağı, Astana süreci garantörleri Türkiye, İran ve Rusya'nın Mayıs 2017'de oluşturduğu İdlib ve komşu illerde çatışmaların yoğun olduğu alanları kapsayan gerginliği azaltma bölgesi içinde yer alıyor.


Haber Ara