Dolar

32,5789

Euro

34,9913

Altın

2.427,65

Bist

9.722,09

Suriye Türkmen Meclisi 4. Genel Kurul Toplantısı

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız:- 'Nerede gerekiyorsa Türkiye orada gerektiği ölçüde barışçıl ve yumuşak gücünü, gerektiği taktirde de askeri gücünü her zaman gösterecektir'- Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Bozoğlan:- 'PKK, PYD, YPG, DHKP-C ve türevleri maalesef Suriye topraklarında rejim tarafından kollandı ancak bedelini Suriye halkı ödedi'- 'Türkiye, milli güvenliği söz konusu olduğunda s

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-10 14:17:43

Suriye Türkmen Meclisi 4. Genel Kurul Toplantısı
Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, "Nerede gerekiyorsa Türkiye orada gerektiği ölçüde barışçıl ve yumuşak gücünü, gerektiği taktirde de askeri gücünü her zaman gösterecektir." dedi.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız, Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan ve Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Riyad Seyf'in yanı sıra çok sayıda meclis üyesinin katıldığı "Suriye Türkmen Meclisi 4. Genel Kurul Toplantısı" Ankara'da yapıldı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Suriye'de ilk görev yaptığı dönemde, iki ülke arasındaki ilişkiler iyi olmasına rağmen Arapça bilen bir diplomat olarak Suriye'nin her tarafını dolaştığını fakat Türkmen köylerinden geçemediğini anlattı. Yıldız, "Çünkü bir kişiyle konuşsak biliyoruz ki bütün köy sorgulanacak, büyük ihtimalle muhaberat tarafından işkenceye uğrayacak." ifadelerini kullandı.

Zeytin Dalı Harekatı başlamadan bir hafta önce Dışişleri Bakanlığından bir ekibin Fırat Kalkanı Harekat bölgesi ile Gaziantep, Hatay ve Kilis illeri sınır hattını ziyaret ederek incelemelerde bulunduğunu belirten Yıldız, "Adı El Rai olarak değiştirilmiş olan Çobanbey halkı, Suriye'nin bütünlüğü için olanca gücüyle çalışıyor." dedi.

Türk kurumlarının da Suriye'nin bütünlüğü, refahı ve göç etmiş halkın yerlerine geri dönmesi için çalıştığını vurgulayan Yıldız, "Birliğimiz, El-Bab'da ve Akil Tepe'de olağanüstü bir motivasyon ve fedakarlıkla görev yapıyor." diye konuştu.

Yıldız, Fırat Kalkanı Harekatı, Zeytin Dalı Harekatı ve İdlib'de şehit olanlara rahmet, gazilere de acil şifalar dileyerek, "Başbakan Yardımcımız (Recep Akdağ) da söyledi. Bu kısa sürede bitecek gibi gözükmüyor ama şunun da bilinmesi lazım; nerede gerekiyorsa Türkiye orada gerektiği ölçüde barışçıl ve yumuşak gücünü, gerektiği taktirde de askeri gücünü her zaman gösterecektir." dedi.

- "Türkiye, kaybolan huzurumuzu ve umutlarımızı bize geri verdi"

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Bozoğlan, Baas rejiminin Suriye'de 40 yıl boyunca terörü beslediğini, yardım ve yataklık ettiğini belirterek, "PKK, PYD, YPG, DHKP-C ve türevleri maalesef Suriye topraklarında rejim tarafından kollandı ancak bedelini Suriye halkı ödedi." diye konuştu.

Tüm Suriye halkının hala bu bedeli ödemeye devam ettiğine dikkati çeken Bozoğlan, şunları kaydetti:

"Biliyoruz ve inanıyoruz ki sınır, toprak ve vatan namustur. Türkiye, milli güvenliği söz konusu olduğunda sınırlarını, sınır ötesinden başlayarak koruma hakkına sahiptir. Bizler, Suriye halkı ve özellikle Suriye Türkmenleri olarak kayıtsız şartsız Türkiye Cumhuriyeti devleti ve ordusunun yanındayız. Türk ordusu ve Özgür Suriye Ordusunun Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları meşru zemindedir. Emperyalist güçler Suriye'de terör estirirken, tescilli teröristlere silah dağıtırken, Suriye'nin kaynaklarını ele geçirme planları yaparken Türkiye devleti ve milletiyle milyonlarca Suriyeliye kucak açmıştır. Dünya, DEAŞ zulmünü seyrederken, PKK, PYD, YPG terör örgütüne yardım ve yataklık ederken, Türkiye önce Fırat Kalkanı Harekatı, şimdi de Zeytin Dalı Harekatı'yla bizleri zulümden kurtarıp, kaybolan huzurumuzu, geleceğimizi ve umutlarımızı geri vermiştir."

Suriye Türkmen Meclisi 4. Genel Kurul Toplantısı'nda seçilecek yeni Suriye Türkmen meclis başkanı ve meclisi üyelerine başarılar dileyen Bozoğlan, genel kurulun hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Bozoğlan, "Suriye halkının özgürlük, adil ve huzurlu bir yaşama kavuşması için sahada mücadele eden ÖSO ve bizler için canını siper eden Türk Silahlı Kuvvetlerine yüce Allah'tan zafer diliyorum. Suriye Türkmenlerinin yanında olan, desteğini esirgemeyen, devletiyle, milletiyle Türkiye Cumhuriyeti'ne şükranlarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.

- "Zeytin Dalı Harekatı Kürtlere karşı girişilen bir savaş değildir"

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Riyad Seyf, Suriyeli Türkmenlerin bulunduğu bölgelerin stratejik öneme sahip olması sebebiyle programlı şekilde göç ettirildiğinin altını çizdi.

Seyf, rejim ve terör örgütleri DEAŞ ve PYD/PKK'nın Türkmenleri göçe zorlandığını vurgulayarak, "PYD geniş alanları ve Afrin'i de işgal ettikten sonra Suriye'nin birliği ve bağımsızlığı tehdit edildiği gibi aynı zamanda Türkiye'nin milli güvenliğini de tehdit etmeye başladı." değerlendirmesinde bulundu.

Terör örgütü PYD/PKK'nın, sınır bölgesinin tamamını işgal etmeye çalıştığını dile getiren Seyf, terör örgütlerinin petrol açısından zengin olan bölgeleri de işgal ettiğini söyledi.

Seyf, "Şüphesiz ki Zeytin Dalı Harekatı, bazılarının propaganda aracı olarak öne sürdüğü gibi Kürtlere karşı girişilen bir savaş değildir. Esasında sadece Suriye'nin ve Suriye halkının çıkarına bir operasyondur." dedi.

- "Yakında Zeytin Dalı bölgesinden de barış kokusu gelecektir"

Suriye Türkmen Meclisi İstişare Kurulu Başkanı Dr. Esat Arber de emperyalist güçlerin Suriye'de ortaya koyduğu oyunları asla unutmayacaklarını belirterek, "Biz, Türkmenler bir tek Fırat Kalkanı bölgesinde barışın filizlerinin yeşerdiğini görüyoruz. İnşallah yakında Zeytin Dalı bölgesinden de barış kokusu gelecektir." diye konuştu.

Arber, Suriyeli Türkmenlerin dünyada akan kanın durmasını istediğini dile getirerek, "Sahada gördüklerimiz maalesef bize 100 yıl önce oynanan oyunları hatırlatıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara