Dolar

32,3370

Euro

35,1947

Altın

2.246,83

Bist

8.718,11

Suriye rejimi devlet televizyonu: Suriye ordusu askerleri Münbiç'e girdi

Suriye rejimi Devlet Televizyonu, Devlet Başkanı Beşşar Esed'e bağlı Suriye ordusunun, 2016'dan bu yana YPG/ Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) elinde olan Münbiç şehrine girdiğini duyurdu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-15 12:19:12

Suriye rejimi devlet televizyonu: Suriye ordusu askerleri Münbiç'e girdi

Suriye rejimi Devlet Televizyonu, Devlet Başkanı Beşşar Esed'e bağlı Suriye ordusunun, 2016'dan bu yana YPG/ Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) elinde olan Münbiç şehrine girdiğini duyurdu.

Çoğunluğunu YPG'nin oluşturduğu SDG, Ağustos 2016'da ABD desteğiyle Menbic'i IŞİD'den almış; bazı ABD askerleri de o tarihten bu yana Münbiç çevresinde üslenmişti.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzey doğusunda yönelik başlattığı Barış Pınarı Operasyonu sonrası SDG ile Rusya destekli Suriye rejimi ordusu uzlaştı.

Ayn İsa, Tabka Barajı, Menbic kırsalı gibi SDG kontrolündeki bazı bölgelere hafta sonunda bu yana Suriye rejimi ordusu girmeye başlamıştı.

Türkiye destekli Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Milli Ordu ise, Münbiç'in kuzeyinde operasyon hazırlığı için konuşlandırıldı.

Suriye rejimi  Devlet Televizyonu, bu kez ordunun Münbiç çevreisnden şehrin içine girdiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Birçok dedikodu var. Şu an itibarıyla Kobani'de Rusya'nın da olumlu yaklaşımıyla sıkıntı olmayacağa benziyor. Münbiç konusunda ise biz kararımızı verdiğimiz gibi uygulama aşamasındayız.” demişti.

RUSYA: ŞAM YÖNETİMİ, MÜNBİÇ'TE KONTROLÜ SAĞLADI

Rusya Savunma Bakanlığı ise konuyla ilgili olarak ABD askerlerinin Irak'a gitmek üzere Münbiç'ten ayrıldığını bildirdi. Bakanlık ayrıca Münbiç'te kontrolün tamamen Suriye ordusunda olduğunu, Rus birliklerin bölgede devriye faaliyetinde bulunduğunu ve aynı zamanda Türk tarafı ile de organize bir iş birliği içinde olunduğunu duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Suriye hükümet güçleri, Münbiç ve yakınındaki yerleşim birimlerinin tamamında kontrolü sağladı" dendi.

Türkiye destekli Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Milli Ordu sözcüsü Yusuf Hamud da, daha önce Suriye ordusunun girdiği bildirilen Münbiç'teki birliklerin "Suriyeli Kürt militanlar olduğunu" duyurdu.

Hamud,”Suriye ordusundan bazı askerlerin şehre girdiğini ama ağırlıklı olarak hükümetin kontrolündeki Halep'ten Münbiç'e giren Suriyeli Kürt savaşçılar olduğunu'" söyledi.

Halep'te Suriye ordusu askerleri var ancak şehrin kuzey batısındaki Tel Rıfat bölgesi, YPG'nin kontrolünde. Bu bölgedeki YPG'lilerin zaman zaman Halep üzerinden doğudaki YPG bölgelerine geçiş yaptığı biliniyor.

ABD LİDERLİĞİNDEKİ KOALİSYON ASKERLERİ DE MÜNBİÇ'TEN ÇEKİLDİ

Öte yandan Suriye'de ABD liderliğindeki koalisyon sözcüsü ABD askerlerinin Münbiç'ten çekildiğini açıkladı. Daha önce ABD askerlerinin Türkiye ile ortak devriye görevi icra ettiği kasabada artık Rusya destekli Suriye ordusu var.

ABD'nin öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü Albay Myles Caggins “Münbiç'ten çıktık. Askerlerimiz Suriye'nin kuzeydoğusundan çekilme planını uyguluyor” dedi. Suriye hükümeti güçleri ABD askerlerinin Fırat'ın batısında bulunan Münbiç'ten çıkmasıyla birlikte doğan boşluğu hızlı bir şekilde doldurdu.

Münbiç'e giren Reuters haber ajansı ekibinin aktardığı bilgilere göre Münbiç kırsalındaki bir binada Rus ve Suriye bayrakları göndere çekildi, askeri araç konvoyunda da Suriye hükümeti bayrakları dalgalandı.

Reuters'ın aktardığına göre bir ara ateş sesi duyuldu, YPG üniformalı 10 kişinin gelmesiyle gerginlik yaşandı. Suriye devlet medyasına göre Suriye Demokratik Güçleri savaşçıları Münbiç halkının Suriye ordusunu karşılmak için düzenlediği yürüyüşe ateş açtı.

Suriye devlet televizyonu da rejim birliklerinin Suriyeli Kürtlerle varılan uzlaşı kapsamında Münbiç'e girdiği ana ait olduğu belirtilen görüntüleri yayınladı.

AMERİKAN NEWSWEEK DERGİSİ: ABD, MÜNBİÇ'İ RUS ASKERLERİNE TESLİM ETTİ

Bu arada Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ordusuna bağlı birliklerin Suriye'nin Münbiç kentini Rus askerlere teslim ettiği öne sürüldü. Amerikan haber dergisi Newsweek'in, ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, ABD askerleri kentten, "hassas aletleri" imha edip olabildiğince çok eşya ile bir an önce ayrılmak için kenti Ruslara teslim etti. Söz konusu Pentagon yetkilisi, Amerikan ve Rus askerlerinin kenti birlikte dolaşıp bir devir teslim töreni yapmadıklarını, amacın hızlıca şehirden ayrılmak olduğunu dile getirdi.

Suriye rejimi başkanı Esed'e bağlı güçler Pazartesi günü daha önce Kürtlerin kontrolündeki ülkenin kuzey bölgesine intikal etmişti. Suriye ordusunun Rusya'nın desteği ile girdiği Münbiç, Fırat nehrinin batısında Halep şehrine otomobil ile iki saatlik bir mesafede yer alıyor. Kent 2011 yılında Suriye iç savaşının başlamasının ardından önce isyancıların daha sonra ise IŞİD'in eline geçmiş, 2016 yılında da Amerikan güçlerinin desteği ile şehre, IŞİD'i bölgeden süren Kürt gruplar girmişti. Kürt kaynaklara göre ABD'nin kentte üç tane askeri üssü bulunuyordu.

 

Haber Ara