Dolar

32,3775

Euro

35,0510

Altın

2.326,39

Bist

9.080,93

'Suriye meselesinde Türkiye ile birçok noktada hemfikiriz'

Lübnan Dışişleri Bakanı, iki ülkenin Suriye meselesinde birçok noktada hemfikir olduğunu belirtti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-02 17:13:02

'Suriye meselesinde Türkiye ile birçok noktada hemfikiriz'

AA'nın haberine göre Dışişleri Bakanı MEvlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil şunları kaydetti:

"Suriye konusunda fikir birliğinde olduğumuz başlıklar çok. Birincisi Suriye'nin bütünlüğü. İkincisi Suriye'deki tüm azınlıkların, fikirlerin ve dinlerin özgürce yaşayacağı laik bir rejim. Üçüncüsü sınırların sabit kalması, ki bununla oynanması mümkün değil. Eğer oynanırsa, bunun etkileri Suriye'ye ve çevredeki tüm ülkelere olacaktır. Suriye'nin ve bölgenin istikrarı için sınırlar korunmalıdır."

Lübnanlı Bakan, basın mensuplarının, "Beşar Esed'in Suriye'de geleceği var mı?" sorusunu ise, "Lübnan'ın pozisyonu bu konuda net. Bu konu Lübnan'ın kararı değil Suriye halkının kararıdır. Bu seçim, Suriye halkına bırakılmalıdır. Suriye halkı kendi geleceklerine, rejimlerine, birlikte yaşamaya kendileri karar vermelidir. Bizler bu kararlara saygı duymalıyız. Suriye'nin birliği ve bütünlüğü ile azınlıklara ve tüm dinlere yeterli alan ve özgürlük tanıyıp saygı duyan laik rejimin inşası için çalışmalıyız" diye cevapladı.

Basil, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Suriye'deki iç savaş nedeniyle düşüş gösteren Türkiye ile Lübnan arasındaki ticaret hacminin artırılması yollarının da görüşüldüğünü ifade etti.

Basın toplantısında ayrıca Lübnan'ın bölgesindeki gaz ve petrol çalışmalarını durduracağına ilişkin iddialara açıklık getirmek istediğini kaydeden Basil, "Bu (gaz ve petrol çalışmaları) Lübnan'ın hakkıdır. Lübnan'ın doğal kaynaklarından faydalanmaması düşünülemez. Bu bir bağımsızlık meselesidir" ifadesini kullandı.

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara